17 Ιουνίου 2018


Το Σαββάτο 16 Ιουνίου πεντακόσιοι περίπου δημότες του Δήμου Μονεμβασίας βρέθηκαν στα Κουλέντια και στον χώρο όπου πραγματοποιούνται εργασίες εγκαταστάσεις αιολικού πάρκου δίνοντας ειρηνικά ένα βροντερό παρών και προσπαθώντας να επιδώσουν το ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής, κάτι που αρνήθηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας .
Αυτό που αντίκρισαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη οργανωμένη διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών στον τόπο μας  είναι ο βιασμός του φυσικού τοπίου αφού το μέγεθος της βάσης της κάθε μιας ανεμογεννήτριας φτάνει περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου.

Το έργο αυτό όπως και τα κοιμώμενα αδειοδοτημένα στον Καβομαλιά πάνω από τον φάρο, την Αγία Ειρήνη και το Γερμανικό παρατηρητήριο ξυπνούν με τον μεθοδευμένο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης, δεν είναι τυχαίο ότι η γραμμή υψηλής τάσης είναι υπογειοποιημένη σε όλο το μήκος της στην Κρήτη και ένα μικρό μόνο τμήμα στην δική μας περιοχή, δεν είναι τυχαία η κατασκευή του υποσταθμού στον τόπο μας που εξυπηρετεί άμεσα τα συμφέροντα των εταιριών ΑΠΕ.





Η εγκατάσταση αυτών των τεράστιων κατασκευών θα καταστήσει το παρθένο τοπίο του Κάβο Μαλέα ένα έκτρωμα και θα καταστρέψει την όποια τουριστική ανάπτυξη του τόπου που βασίζεται στις ήπιες τουριστικές δράσεις και έχει σαν βασικό πλεονέκτημα ότι η γωνία αυτή του τόπου μας έχει δεχτεί ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση, «εξέλιξη»

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο