Κυριακή, 1 Ιουλίου 2018


Το Σάββατο 30 Ιουνίου το απόγευμα  εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο αγροτικό ιατρείο Βελανιδίων, την συντήρηση του κτιρίου ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων  και συμμετείχε ο Δήμος Μονεμβασίας με την υδρομόνωση της οροφής από όπου ξεκινούσαν τα σοβαρά προβλήματα και στους  εσωτερικούς χώρους.

Η Κίνηση Γυναικών αλλά και εθελοντές συμμετείχαν στις εργασίες ανακαίνισης που ενδεικτικά θα αναφέρουμε, κατασκευή νέας ξύλινης οροφής, επισκευή και βαφή των κουφωμάτων, νέο γραφείο ιατρού, βαφή του κτιρίου, καθίσματα στον χώρο υποδοχής και πολλά άλλα.

Το Κέντρο Υγείας Νεάπολης ανέλαβε να εξοπλίσει με τα απαραίτητα το ιατρείο ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί ο αγροτικός ιατρός να εκτελέσει τα πολύ σημαντικά καθήκοντα του σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι και το σημαντικότερο σε ένα επείγον περιστατικό, μην ξεχνάμε ότι η απόσταση με το Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως είναι περίπου μισή ώρα και αν συνυπολογίσουμε τον επιπλέον χρόνο που θα χρειαστεί ένα περιστατικό από τον Κάβο Μαλέα αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο