22 Ιουλίου 2018

  Ανησυχία και παράπονα έχει προκαλέσει η πρόσδεση πλωτού γερανού και της φορτηγίδας του, στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων, συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου ενημερώθηκαν οι κάτοχοι αλιευτικών σκαφών από το Λιμεναρχείο και εκπρόσωπο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας ότι πρέπει να μεταφερθούν όλα τα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονται σε μέρος του αλιευτικού καταφυγίου που αντιστοιχεί σε ζώνη μήκους εξήντα περίπου μέτρων ώστε να προσδέσει ο πλωτός γερανός.

  Η έλλειψη οποιασδήποτε άλλης ενημέρωσης για τον σκοπό ελλιμενισμού της μπίγας καθώς και η απομάκρυνση του ρυμουλκού (η μπίγα δεν διαθέτει ιδία μέσα πρόωσης ) έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένες ανησυχίες καθότι ο ελεύθερος χώρος στο αλιευτικό έχει περιοριστεί αρκετά με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να ελλιμενιστεί κάποιο άλλο σκάφος σε περίπτωση ανάγκης και επίσης τίθεται θέμα ασφαλείας -  ατυχήματος καθότι δεν υπάρχει φύλακας να απαγορεύσει, ενδεχομένως σε κάποια παιδιά να πλησιάσουν  την μπίγα και τους κάβους της, που είναι απλωμένοι σαν ιστός αράχνης πάνω στον μόλο, όπως επίσης σε περίπτωση καιρού ή σφάλματος στο δέσιμο η μετακίνηση της ογκώδης μπίγας εντός του αλιευτικού καταφυγίου θα μπορούσε να καταστρέψει όλα τα σκάφη.

 Η ενημέρωση που καταφέραμε να έχουμε είναι ότι η μπίγα βρίσκεται στα πλαίσια εργασιών (τοποθέτηση τεχνικών ογκόλιθων, εκβάθυνση και κατασκευή της ράμπας σκαφών) στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων σε έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και αφορά συντηρήσεις και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων, οι εργασίες θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα αλλά λόγο καθυστέρησης εξασφάλισης  των απαραιτήτων αδειοδοτήσεων  εκ μέρους του λιμενικού ταμείου και την δυσκολία  εκτέλεσης των έργων κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι εργασίες μετατίθενται για αργότερα.
Αναμένουμε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας σαν αρμόδιος φορέας να προβεί σε επίσημη ενημέρωση του κόσμου για το πότε θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, αν η λύση ελλιμενισμού της μπίγας στα Βελανίδια είναι η καλύτερη- ασφαλέστερη και αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται, εδώ θα πρέπει να λάβει θέση και το Λιμεναρχείο Νεαπόλεως.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο