Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018


Με έγγραφο της η Διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενημερώνει τον σύλλογο ψαράδων ότι ο ελλιμενισμός των πλωτών μέσων στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων έγινε κατόπιν υποδείξεως των τοπικών αρχών και ουδεμία ευθύνη φέρει η Περιφέρεια και η διευθύνουσα υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας, επίσης όσον αφορά τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί προ μηνών από την Περιφέρεια και αναμένεται η προσκόμιση των σχετικών αδειών που είναι ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας.
Κατόπιν τούτου επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαμε δημοσιεύσει και έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών εκ μέρους του λιμενικού Ταμείου αφού το έργο τρέχει απο την Περιφέρεια απο το 2016 και όσον αφορά τον ελλιμενισμό της μπίγας και την επιλογή του αλιευτικού καταφυγίου Βελανίδιων όλοι δείχνουν ως υπεύθυνο το Λιμενικό Ταμείο, η τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας με το έγγραφο της αλλά και το Λιμεναρχείο αφότου σε ερωτήσεις πολιτών καταδεικνύει ως αρμόδια υπηρεσία επίσης το Λιμενικό Ταμείο.
Πιστεύουμε ότι η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου είχε σοβαρούς λόγους και για την καθυστέρηση εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών αλλά και την επιλογή του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων ως χώρο ελλιμενισμού της μπίγας εν μέσω θέρους και αναμένουμε ενημέρωση των Βελανιδιωτών που αν μη τι άλλο είναι και αυτοί δημότες του Δήμου Μονεμβασίας.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο