Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019

  Στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης πραγματοποιήθηκε η θεια λειτουργιά των Θεοφανείων και εν συνεχεία ο καθαγιασμός των υδάτων στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων, παρά την παγωνιά πλήθος κόσμου ακολούθησε τον Πατέρα Κωνσταντίνο στην παραλία και συμμετείχε στον αγιασμό των υδάτων.

Ένας ο θαρραλέος την φετινή χρονιά που αψήφησε το κρύο, μην ξεχνάμε ότι χιόνιζε μέχρι εχθές το βράδυ, ο Παναγιώτης Πατσάκης βούτηξε και έπιασε τον σταυρό παίρνοντας την ευχή του πατρός Κωνσταντίνου αλλά και την επιβράβευση του κόσμου.

Όπως κάθε χρόνο στο τέλος ένα τραπέζι με γλυκά και ένα κονιάκ για το κρύο περίμενε τους παρευρισκομένους οι οποίοι αντάλλασαν ευχές.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο