19 Μαΐου 2019

   Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έφτασαν και η επόμενη ημέρα για το νέο συμβούλιο στο χωριό, τον Δήμο αλλά και την περιφέρεια επιφυλάσσει πολύ δουλειά.
Καθήκον κάθε σκεπτόμενου πολίτη είναι να προτείνει λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και όχι να κρίνει και να δικάζει στα «καφενεία» τους διοικούντες, σε αυτό το πλαίσιο θα παραθέσω κάποιες ιδέες που ενδεχομένως έχω εκφράσει ξανά σε αυτόν τον ιστότοπο.

1. Καθαριότητα: Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει αλλά έχω δεχτεί και παράπονα  για την καθαριότητα στο χωριό και συγκεκριμένα πέρα από τους κοινόχρηστους χώρους εντός του οικισμού προβλήματα παρουσιάζονται στο κοιμητήριο (δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων) αλλά και στην παραλία και το αλιευτικό καταφύγιο, αυτό που προτείνω είναι:  α) τοποθέτηση καλαθιών ή κάδων απορριμμάτων εντός του αλιευτικού καταφυγίου, β) καθαρισμός και διαμόρφωση της παραλίας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο όπως γινόταν παλιότερα, γ) συχνότερη επίσκεψη οδοκαθαριστών που θα φροντίζουν τουλάχιστον την κεντρικές οδούς, δ) επισκευή ή απομάκρυνση της βάρκας που βρίσκεται στην πλατεία γιατί παρόλο που συμφωνώ με την τοποθέτηση και τον συμβολισμό της, έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου και έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης.

2. Περιφερειακός δρόμος:   Μετά και την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου αλλά και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δέχεται ούτος η άλλως  τους καλοκαιρινούς μήνες ο κεντρικός δρόμος του οικισμού θεωρώ απαραίτητη την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου και προτείνω, α) Την άμεση χρηματοδότηση για ανάθεση της ΜΕΛΕΤΗΣ του έργου και όχι μεσοβέζικες λύσεις, εξάλλου έχει αποδεδειχθεί ότι μια μελέτη μπορεί να φέρει πολλά χρήματα με τρανό παράδειγμα το αλιευτικό καταφύγιο που με μια μελέτη της τάξεως των 100.000 ευρώ έγινε έργο των 2.000.000 ευρώ, β) προτείνω κατά μήκος του δρόμου να προβλεφτεί ασφαλείς χώρος για περίπατο αλλά και ποδήλατα ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτή την όμορφη διαδρομή με κάθε τρόπο, γ) μέχρι την ολοκλήρωση του έργου να καταστεί ο δρόμος σε όλο του το μήκος, βατός και παράλληλα να διαμορφωθεί μονοπάτι στο σημείο της ποταμιάς έως την παραλία ώστε να γίνεται χρήση και αυτής της πρόσβασης στην παραλία.

3. Τουριστικό μέλλον και αξιοποίηση μνημείων:   Δυστυχώς το χωριό αδειάζει και δεν γίνεται τίποτα να αποτραπεί αυτό, η ήπια τουριστική ανάπτυξη θεωρώ ότι θα δώσει προοπτική στον τόπο, θα φέρει επενδύσεις και δουλειές με σκοπό να μπορούν να επιβιώσουν και να διαμείνουν νέοι άνθρωποι.  α)  Πρέπει να χαρτογραφηθούν και να αξιοποιηθούν τα αμέτρητα μονοπάτια που διαθέτουμε (ήδη έχουμε καλή επισκεψημότητα από περιπατητές και ορειβάτες) β) διάνοιξη του δρόμου προς το ΕΡΓΟ (Γερμανικό Παρατηρητήριο 2ου Π.Π.) και διασύνδεση με τον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Νικόλα, εδώ θα πρέπει υπάρξει μέριμνα για τον καθαρισμό των κτιρίων και την τοποθέτηση περίφραξης για την προστασία από τα ζώα (έχει μετατραπεί σε σταύλο), να τοποθετηθούν πινακίδες κατά μήκος του δρόμου αλλά και πληροφοριακές πινακίδες εντός του χώρου που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για την κατασκευή αλλά και χρήση του ΕΡΓΟΥ. γ) Προσέγγιση σχολών αγιογραφίας και σχολών σχετικών με Βυζαντινούς ναούς με σκοπό την συντήρηση των αγιογραφιών και των Βυζαντινών ναών που διαθέτουμε (υπάρχει το παράδειγμα της συντήρησης των αγιογραφιών του Ιερού Ναού Άγιου Παντελεήμονος) εννοείτε ότι αυτή η δράση θα γίνεται με την φροντίδα της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των εργασιών, δ) Εδώ και αρκετά χρόνια το εκκλησιαστικό συμβούλιο Βελανιδίων και ο Πατέρας Κωνσταντίνος έχουν φροντίσει και διαθέτουν  την μελέτη αποκατάστασης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και χρειάζονται την βοήθεια του Δήμου αλλά κυρίως της Περιφέρειας για την ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα και την χρηματοδότηση του.

Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις μου που αφορούν προβλήματα του χωριού μας, θα ήθελα τα μηνύματα σας και τις προτάσεις σας ώστε να βοηθήσουμε όλοι τα νέα συμβούλια που θα αναλάβουν τα ηνία τις διακυβέρνησης του τόπου.


Δείτε επίσης:ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο