27 Φεβρουαρίου 2020

  Με παρέμβασή του μέσω επιστολής, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ενημερώνει σχετικά με τις άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τους Υφυπουργούς κ.κ. Δημήτριο Οικονόμου και Γεράσιμο Θωμά, καθώς και την Γεν. Γραμ. κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

Εστιάζοντας γεωγραφικά στην χερσόνησο του Μαλέα σημειώνει ότι τα αδειδοτημένα αιολικά πάρκα αφορούν συνολικά 170 ανεμογεννήτριες και αναφέρει χαρακτιριστικά ότι: “Όλες οι ανεμογεννήτριες σχηματίζουν στην κορυφογραμμή ένα τείχος σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων, το οποίο θα είναι άμεσα ορατό και από τις δύο πλευρές της οροσειράς έως τον Κάβο Μαλέα.

Κάτω απ’ αυτές υπάρχουν 25 Κοινότητες και οικισμοί, που κατοικούνται, βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις ανεμογεννήτριες και κάποιες απ’ αυτές απέχουν λιγότερο από 500 μέτρα.”

Αναφέρεται επίσης στην σπουδαιότητα του οικοσυστήματος της χερσονήσου του Μαλέα, περιλαμβάνοντας σημεία θρησκευτικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αξίας, κηρυγμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, το διάσημο Σπήλαιο της Καστανιάς, τον υδροβιότοπο της λίμνης Στρογγύλης, και το Απολιθωμένο Δάσος.

Τονίζει ότι “ο Δήμος έχει επιλέξει για την περιοχή αυτή, ήπια τουριστική ανάπτυξη με προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος” και επισυνάπτει την αριθ. 253/2019 απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου που αποφάσισε αρνητικά για τη χωροθέτηση ΑΠΕ στη Δ.Ε. Βοιών (χερσόνησος Μαλέα), καθώς και χάρτη της περιοχής όπου η υπηρεσία τοποθέτησε τα αιολικά πάρκα, από όπου φαίνεται το παράλογο της χωροθέτησης.

Πηγή:Σταύρος Χριστάκος



Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο