25 Μαρτίου 2020

  Με λιτό και πάντως διαφορετικό τρόπο τιμήθηκε φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου στα Βελανίδια λόγω κορωνοϊού.

   Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βελανιδίων κύριος Παναγιώτης Πατσάκης δεν παρέλειψε να σημαιοστολίσει τον χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο ηρώων αλλά και να καταθέσει στεφάνι, κάτι που αποδεικνύει ότι η κατάθεση στεφάνου εις μνήμην όσων ηρωικός έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας μας δεν είναι μια συνήθεια (για τα μάτια του κόσμου) αλλά μια εσωτερική ανάγκη να τιμήσουμε όσους πότισαν με το αίμα τους την γη που πατάμε ώστε να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας.

  Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Η σπουδαία αυτή εορτή μας βρίσκει με τους ναούς μας κλειστούς, αλλά από το καμπαναριό του ενοριακού Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες  ώστε κανείς να μην ξεχάσει ότι την μέρα αυτή εορτάζουμε έστω και μέσα από το σπίτι μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ





Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο