18 Μαρτίου 2020

  Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας  σε ερώτηση για την παρατηρούμενη μετακίνηση προς την επαρχία, σημείωσε ότι αυτή η τάση επισημαίνει την έλλειψη ευθύνης και παράλληλα ενισχύει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στην επαρχία.

  Μετά και την έκκληση του Πρόεδρου της Τ.Κ. Βελανιδίων κυρίου Παναγιώτη Πατσάκη όσο αφορά την μετακίνηση πληθυσμού προς τα Βελανίδια για τις εορτές, κρίνουμε ότι πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή σε όσους συγχωριανούς μας αποφασίσουν να το πράξουν και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

  Μπορεί κάποιος που νοσεί χωρίς συμπτώματα να διασπείρει τη νόσο σε αυξημένου κινδύνου ανθρώπους, οι οποίοι θα κολλήσουν τη νόσο και θα εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Στης περιοχή μας μάλιστα που είναι και δυσκολότερα τα πράγματα όσον αφορά στο σύστημα υγείας.

  Όλοι μας περιμένουμε με αγωνία κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες ώστε να ξανασυναντηθούμε με τα αδέλφια, τα ξαδέλφια, τους συγγενείς και τους φίλους και  σίγουρα θα στεναχωρηθούμε αν δεν τους δούμε, πρέπει όμως να σκεφτούμε ότι αυξάνοντας τα ποσοστά διασποράς του ιού θέτουμε σε κίνδυνο αγαπημένους μας ανθρώπους.

Κάποιοι συγχωριανοί μας παρόλα αυτά θα πάρουν την απόφαση να επισκεφτούν το χωριό, ελπίζουμε σε αυτήν την περίπτωση να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες να μην έρθουν σε επαφή με συγγενείς και φίλους μέχρι να σιγουρευτούν ότι δεν νοσούν.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο