05 Απριλίου 2020

  Η εξαιρετική δουλειά ενός φίλου από τον Άγιο Νικόλαο ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αγγλία έφερε στο φως κάποια αρχεία από το 1840, το 1851 και το 1935 που μας πληροφορούν για τον πληθυσμό των Βελανιδίων εκείνη την εποχή, τις αποστάσεις από κάποιες πόλεις αλλά και πολλά άλλα.

  Τον ευχαριστώ γιατί κατά καιρούς που ανακαλύπτει κάτι που αφορά τα Βελανίδια, μου στέλνει τις πληροφορίες και τα στοιχεία αυτά.

   Οπότε μαθαίνουμε ότι στις 27 Νοεμβρίου 1840 η διάρκεια του ταξιδιού Βελανίδια-Σπάρτη ήταν είκοσι επτά  ώρες, η διάρκεια του ταξιδιού προς την Νεάπολη δυο ώρες  και προς Μονεμβάσια εννέα  ώρες. Ο πληθυσμός του χωριού φτάνει τους  736 κατοίκους.

Από το έγγραφο του 1851 μαθαίνουμε ότι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στα Βελανίδια ζούσαν 91 οικογένειες  και  483 συνολικά κάτοικοι, επίσης βλέπουμε τα προϊόντα που παρήγαγε ο τότε Δήμος Βοιών.

   Στο τρίτο έγγραφο που πιθανόν είναι απόκομμα κάποια εφημερίδας του 1935 βλέπουμε αναφορά στην εορτή του Αγίου Ιωάννη στα Βελανίδια (Άγιος Ιωάννης Κουλακιώτης ο εν Θεσσαλονίκη) και εδώ βλέπουμε στοιχεία ότι εκείνη την εποχή η συγκεκριμένη εορτή πιθανόν είχε βαρύτητα για τους Βελανιδιώτες. 

   Πληροφορούμαστε ότι επιστάτης του Φάρου Μαλέα ήταν ο Γεώργιος Θωμόπουλος ο οποίος με την άφιξη του αδελφού της συζύγου του από την Αμερική εόρτασε στο σπίτι του με πλούσιο δείπνο και βλέπουμε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην «εξαίρετον ρετσίνα των Βελανιδίων.» (Γνωρίζουμε ότι εκείνη την εποχή στα Βελανίδια υπήρχε τεράστια παράγωγη κρασιού η οποία τροφοδοτούσε τις πολυάριθμες ταβέρνες και μάλιστα δεν επαρκούσε)

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο