04 Απριλίου 2020

Εικόνα απο το visitvatika.gr
  Εορτή του Οσίου Γεωργίου του εν Μαλεώ σήμερα,  ας μάθουμε λίγα πράγματα για τον Άγιο που έζησε στα μέρη που πατάμε και ζούμε εμείς τώρα.

    Ο Όσιος Γεώργιος, ο μέγας αυτός θεοφόρος πατέρας, από πολύ μικρή ηλικία αγάπησε ολόψυχα τον Κύριο υμών Ιησού Χριστό και αφιερώθηκε σ” αυτόν. Οι γονείς του ήθελαν να τον νυμφεύσουν, αλλά ο ευλογημένος αυτός Όσιος, ούτε καν λόγο δεν δέχθηκε ν” ακούσει σχετικά μ” αυτό, αλλά ενδύθηκε το θείο και αγγελικό Σχήμα του Μοναχού. Έτσι επιδόθηκε μ” όλη τη δύναμή του σε κάθε είδους άσκηση και εγκράτεια, νηστεία και σκληραγωγία, προσευχή, δάκρυα, μελέτη των θείων Γραφών και κάθε άλλη αρετή, προκειμένου να ευαρεστήσει τον Θεό.

Οι σκληροί αυτοί αγώνες του είχαν ως αποτέλεσμα να προστρέχουν πολλοί χριστιανοί προς αυτόν να νουθετούνται και να φωτίζονται. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέστρεφαν δια της μετανοίας στον Χριστό, αφού πρώτα είχαν επισκεφθεί τον Άγιο.

Βλέποντας, όμως, ο Όσιος, ότι έρχονταν προς αυτόν πολύ πλήθος ανθρώπων και δεν τον άφηναν ήσυχο για να προσευχηθεί, έφυγε και πήγε στο όρος Μαλεός στη Νότια Λακωνία και ησύχαζε σ” αυτό. Αλλά και εκεί συγκεντρώθηκε πλήθος μοναχών, τους οποίους ο Όσιος καθοδηγούσε στην προσευχή και στην άσκηση. Μάλιστα έδινε στον καθένα χωριστά τον όρο και τον κανόνα τον οποίο έπρεπε να επιτελεί.

Ο Γεώργιος προόδευσε τόσο πολύ στην αρετή, ώστε έγινε ξακουστός και θαυμαστός στους άρχοντες, ακόμα και στους Βασιλείς, προς τους οποίους έγραψε πολλές αξιόλογες επιστολές. Όσες φορές ρωτήθηκε απ” αυτούς με επιστολές για διάφορα θέματα, τους απαντούσε με συμβουλευτικές επιστολές, νουθετώντας και προτρέποντάς τους να κυβερνούν τον λαό του Θεού, έχοντας ως βάση την αγαθότητα και την ελεημοσύνη.

Προείπε, δε ο Όσιος, και το τέλος της επιγείου ζωής του, τρία χρόνια πριν και προετοίμασε με συμβουλές και νουθεσίες αυτούς που τον περιέβαλαν. Όταν αρρώστησε κάλεσε κοντά του όλους αυτούς που βρίσκονταν στο όρος Μαλεόν και αφού τους δίδαξε να ερμηνεύουν σωστά τα αρμόδια προς σωτηρία και ευαρέστηση του Θεού, μετέστη προς τον Κύριον, τον οποίο από την βρεφική του ηλικία αγάπησε με πάθος.

Η μνήμη του Οσίου Γεωργίου του » εν Μαλεώ «, τιμάται από την Εκκλησία μας στις 4 Απριλίου.
Ἀπολυτίκιον Ὁσίου Γεωργίου » Ἐν Μαλεῷ»
 Ἦχος δ’ - Ταχὺ προκατάλαβε
Ὡς θεῖον γεώργιον, δικαιοσύνης καρπούς, πλουσίως ἐξήνεγκας, δι’ ἐνάρετου ζωῆς, Γεώργιε Ὅσιε· σὺ γὰρ καθάπερ φοῖνιξ, ἐν ἀσκήσει βλαστήσας, τρέφεις τῇ δωρεᾷ σου, τὴν Χριστοῦ Ἐκκλησίαν· ὅθεν ἀεὶ εὐχαρίστως, τιμᾷ τὴν μνήμην σου.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο