17 Απριλίου 2020

                     ΤΟΚΑ 2020

  Αυθόρμητα λιγοστοί Βελανιδιώτες, ξεχάσαμε τις απαγορεύσεις και τους αποκλεισμούς και μαζευτήκαμε όπως κάναμε κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο σοκάκι κάτω από την Μυρτιδιώτισσα για να τηρήσουμε το έθιμο της τοκας. Ένα έθιμο που έρχεται από παππούδες και προπαππούδες και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του χωριού μας.

  Μέσα στις δυσκολίες που διανύουμε όλοι μας, οι φωνές και τα γέλια  που ακούστηκαν σήμερα στο σοκάκι, ας γίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, και η αρχή για τις καλύτερες ημέρες που περιμένουμε καρτερικα όλοι μας να έρθουν. Καλό Πάσχα σε όλους τους Βελανιδιώτες που οι συγκυρίες τους κράτησαν φέτος μακρυά από τα Βελανίδια. Η σκέψη μας είναι κοντά σας.
  (Λόγω των συνθηκών οι ομάδες δεν γινόταν να είναι Παντρεμένοι-Ανύπαντροι ...και έγιναν Πάνω Ρούγα-Κάτω Ρούγα με νικητή για την ιστορία την Κάτω Ρούγα με σκορ 3-5 Ψούρια)

                                                                                             Παναγιώτης Πατσάκης










Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο