Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020


   Η φετινή ανομβρία έχει επηρεάσει έντονα το χωριό μας και οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση του νερού.
Κάνω θερμή παράκληση σε όλους τους Βελανιδιώτες από τώρα μέχρι και τον Σεπτέμβριο, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το νερό του δίκτυου για  πότισμα κήπων-δέντρων και για πλύσιμο αυλών και αυτοκινήτων.
  Αν δεν ακολουθήσετε τις παραπάνω υποδείξεις, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μέσα στο επομένο χρονικό διάστημα που θα αυξηθεί ο πλυθησμός του χωριού μας, να αρχίσουν διακοπές υδροδότησης, κάτι που κανείς μας δεν θέλει να συμβεί.

ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Βελανιδίων 
Παναγιώτης Πατσάκης 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο