30 Ιουλίου 2020


Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 συνεδρίασε το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Βελανιδίων ύστερα από πρόσκληση του Πρόεδρου κ. Πατσάκη Παναγιώτη με πρώτο θέμα την κατάρτιση τεχνικού προγράμματος για το ερχόμενο έτος.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν όλοι οι σύμβουλοι και αποφάσισαν να εντάξουν ομόφωνα με σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω έργα:

1. Διαπλάτυνση Κεντρικού Δρόμου εντός οικισμού στην θέση Κάτω Βρύση-Παλαιό Ελαιοτριβείο.

2. Τσιμεντόστρωση – Ασφαλτόστρωση του Περιφερειακού δρόμου (Χαράμπους-Λάκα)

3. Συνέχιση – Ολοκλήρωση διάνοιξης του δρόμου από Παναγία Δεκαπεντίστρα έως Γουβία-Αγίους Αναργύρους

4. Διαμόρφωση δρόμου (σοκάκι) εντός οικισμού πλησίον οικιών Αφροδίτης Καραντζή, Δημητρίου Λιβανού και Νικόλαου Χαμπέρη.

5. Δημιουργία Παιδικής Χαράς στην θέση πλατεία Αραμπατζή στο κέντρο του οικισμού.

6. Κιγκλιδώματα-κάγκελα στο ρέμα που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού από οικία Παναγιώτη Καραντζή (Σπυρομανελάκου )έως οικία Παναγιώτη Κούνουπα

7. Τσιμεντόστρωση σε χωμάτινο σοκάκι εντός του οικισμού πλησίον Πάνω Βρύσης.

8. Κατασκευή μάντρας στο Κοιμητήριο και τσιμεντόστρωση σε χωμάτινα σημεία εντός αυτού.

9. Τσιμεντόστρωση – Ασφαλτόστρωση αγροκτηνοτροφικού δρόμου προς Άγιο Μύρων.

10. Τσιμεντόστρωση – Ασφαλτόστρωση αγροκτηνοτροφικού δρόμου προς Άγιο Παύλο.

11. Έργα Αντιστήριξης στα σημεία α )Στροφή Λεωφορείου, β) Παραμερέα,  γ) Πίσω Παραμερέα.

12. Σύνδεση (αναγκαία για την πυρασφάλεια)  του αγροκτηνοτροφικού δρόμου από το Γερμανικό Παρατηρητήριο έως την Αγία Μαρίνα (περίπου 1 χιλιόμετρο).

13. Ανάδειξη των 2 παλαιών Ανεμόμυλων, του Γερμανικού Παρατηρητηρίου και των πολλών εκκλησιών Βυζαντινής περιόδου.

14. Σαμαράκια μείωσης ταχύτητας των οχημάτων στην θέση Κάτω Βρύση (πλησίον Μίνι Μάρκετ) και στην θέση Παραμερέα (πλησίον οικίας Κυριάκου Μουτσάτσου).

15. Αντικατάσταση των παλαιών κατεστραμμένων φωτιστικών σωμάτων από την θέση Στρογγύλα μεχρι την στάση Λεωφορείου.

 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο