13 Σεπτεμβρίου 2020

 

Η παραλία του Καλεβόλου είναι η πλησιέστερη στον οικισμό των Βελανιδίων μετά την κεντρική παραλία της Παναγίας και δέχεται μεγάλο όγκο παραθεριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, επίσης ο δρόμος αυτός  δέχεται  ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση καθόλη την διάρκεια του χρόνου γιατί οδηγεί σε αρκετές παραθεριστικές αλλά και μόνιμες κατοικίες όπως επίσης και σε πολλά αγροκτήματα.

Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται προσπάθειες για την τσιμεντόστρωση του δρόμου του οποίου ένα μικρό τμήμα 250 μέτρων είχε ολοκληρωθεί.  Η τσιμεντόστρωση που πραγματοποιήθηκε με αυτό το έργο αφορά τμήμα δρόμου 150 περίπου μέτρων, να συμπληρώσουμε εδώ ότι το τμήμα που υπολείπεται για να ολοκληρωθεί ο δρόμος είναι μήκους περίπου 350 μέτρων ακόμα το οποίο ευελπιστούμε σιγά σιγά να χρηματοδοτηθεί και αυτό.

Η Τ.Κ. Βελανιδίων  πριν  δυο τρία χρόνια  είχε ζητήσει  να ενταθεί στο Πρόγραμμα Φιλόδημος 1 η τσιμεντόστρωση  του δρόμου προς Καλεβόλο,  το έργο αφορούσε την αγροτική οδοποιία και  ανερχόταν συνολικά στο ποσό των 700000 για το Δήμο Μονεμβασιάς το οποίο όμως διακόπηκε  λόγω έλλειψης πιστώσεων (γι'αυτό και δεν  είχαν προχωρήσει οι εργασίες που ήταν σε εξέλιξη). Όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό και προκειμένου να ολοκληρωθούν  μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του ΥΠΕΣ. Έτσι ξεμπλοκάρισαν και συνεχίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

   Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου εκδόθηκε στις 18/6/2020 και αφορά τη μεταφορά 459 έργων από το Φιλόδημος 1 στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης σε όλη τη χώρα προϋπολογισμού 1 δις 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αγροτική οδοποιία  Δήμου Μονεμβασίας προϋπολογισμού 694000 ευρώ περιλαμβάνεται στο τέταρτο πίνακα έργων με αύξοντα αριθμοί 104.






Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο