10 Ιανουαρίου 2021

 

Πάμε Πλατάνες; Μια ερώτηση που απευθύναμε σαν παιδιά στους φίλους μας.

Οι Πλατάνες είναι μια περιοχή στα Βελανίδια που ονομάστηκε έτσι από τα τεράστια πλατάνια που υπάρχουν εκεί, στις Πλατάνες  πριν πολλά χρόνια χτυπούσε η καρδιά του χωριού, αυτό συνέβαινε για δυο λόγους, ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια που υπάρχουν εκεί είναι τα Πλυσταριά, τα Πλυσταριά όπως όλοι καταλαβαίνουν ήταν ένα κατάλληλα διαμορφωμένο κτίριο ώστε οι κυρίες εκείνης της εποχής να πλένουν την μπουγάδα τους αλλά και να μοιράζονται τα νέα τους.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό κτίριο στην περιοχή είναι το παλιό ελαιοτριβείο που σαν κινητήρια δύναμη χρησιμοποιούσε το νερό που κυλούσε στο ρέμα, εκείνα τα χρόνια όποιος ήθελε να «βγάλει» το λάδι του, έπρεπε να πάει από πολύ νωρίς στο ελαιοτριβείο και να βοηθήσει στην διαδικασία που αφορούσε το δικό του λάδι αλλά και των υπολοίπων που εξυπηρετούνταν εκείνη την ημέρα.

Ας έλθουμε τώρα λίγο πιο πρόσφατα, καμιά τριανταριά χρόνια πριν, «Πάμε Πλατάνες;» η ερώτηση που κάναμε στους φίλους όταν θέλαμε να παίξουμε μπάσκετ, το γήπεδο μας, ατελείωτες ώρες  παιχνίδι. Για αρκετά χρόνια οι Πλατάνες ήταν το μέρος  που χάνονταν για ώρες πολλά παιδιά, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό αφού τα παιδιά προτιμούν να παίζουν στο κινητό και όχι στην φύση.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο