14 Νοεμβρίου 2021

 

 Στην περιφέρεια Βοιών της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στη Λακωνία, συνέβη ένα εξαιρετικά παράδοξο μετεωρολογικό φαινόμενο την Πέμπτη 14 Ιουλίου του 1894.

  Το φαινόμενο αυτό έλαβε χώρα στις 12:07 το μεσημέρι, ενώ ο ουρανός ήταν καθαρός και η ατμόσφαιρα διαυγής. Αίφνης, φάνηκε μια φωτοβόλος ακτίνα, που έμοιαζε σαν να είχε αποκοπεί από τον ήλιο. Ήταν τοξοειδής και είχε το σχήμα χοντρής αλυσίδας. Κατευθύνθηκε αστραπιαία προς τον βορρά και ευθύς διαλύθηκε σε καπνό. Ο καπνός που εξαπολύθηκε δημιούργησε ένα πυκνό νέφος, που διήρκεσε για περισσότερο από μισή ώρα.

Η μυστηριώδης αυτή ακτίνα, με τη μορφή στήλης, κατέβηκε αρκετά χαμηλά και έπειτα έμεινε στάσιμη, έχοντας το κατώτατο άκρο της παχύτατο και ιδιαιτέρως ευρύ. Ακριβώς πέντε λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 12:12, ακούστηκε ένας ισχυρός κρότος, που είχε διεύθυνση από βορρά προς νότο.

Όσοι είδαν το φαινόμενο εξεπλάγησαν στον μέγιστο βαθμό. Εκείνοι που βρίσκονταν στα σπίτια τους, καταταράχτηκαν, καθώς υπέθεσαν πως ο δυνατότατος κρότος ήταν υποχθόνιος και την παρατεταμένη βουή που ακολούθησε, την εξέλαβαν ως πρόδρομο σεισμού. Έτσι, πετάχτηκαν πανικόβλητοι έξω από τα σπίτια τους. Μα, όταν έμαθαν πως επρόκειτο για μια αστραποβόλα ακτίνα, ηρέμησαν.

Το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο μετακινήθηκε προς την κορυφή του όρους Κριθίνα, όπου υπήρχε μια πυραμίδα, η οποία είχε ανεγερθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον Λοχαγό Μεσσαλά, μέλους της Στρατιωτικής Γεωδαιτικής Επιτροπής.

Οι κάτοικοι του χωριού Καστανιά, το οποίο βρίσκεται πίσω από το όρος, είδαν το φαινόμενο έκπληκτοι, με τη διαφορά ότι μετά τον δυνατό κρότο διέκριναν ένα είδος ίνας βαμβακιού, τυλιγμένη πάνω σε ράβδο, η οποία κατέπεσε σε απόσταση περίπου δύο μιλίων από την Καστανιά μέσα στη θάλασσα, συνταράσσοντας την επιφάνειά της.

Τότε, ακούστηκε κι ένας δεύτερος κρότος, ασθενέστερος, όμως, από τον πρώτο, που έγινε κι αυτός, όπως και ο πρώτος, αντιληπτός στη Μονεμβασία, στους Μολάους και τα Κύθηρα.

Η φωτοβόλος ακτίνα, που έγινε ορατή στον νομό Λακωνίας, το 1894, ήταν και παρέμεινε μυστηριώδης και ανεξήγητη.


Η είδηση όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΚΑΙΡΟΙ”, στις 15/07/1894

Πηγή:https://strangepress.gr/
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο