16 Ιανουαρίου 2022

 

  Συνάντηση με την Υφυπουργό Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου.

  Αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν ο καταδυτικός και ο θρησκευτικός τουρισμός στη Λακωνία, δύο τομείς οι οποίοι μπορούν να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό της Περιφερειακής Ενότητας.

  Το θέμα αυτό αφορά τον Δήμο Μονεμβασίας σε μεγάλο βαθμό καθότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στο σύνολο του Δήμου.

Τα τελευταία χρόνια από αυτήν την σελίδα έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η ήπια τουριστική ανάπτυξη είναι το κλειδί που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Για την περίπτωση των Βελανιδίων τα πολλά και σημαντικά εκκλησάκια - μνημεία και προσφάτως η δυναμική που έχει αποκτήσει η περιοχή από την επάνδρωση της Ιεράς Μονής Οσίου Θωμά του εν Μαλεώ στον κάβο Μάλια μας δείχνει τον δρόμο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι πλήθος πιστών συρρέουν για να επισκεφτούν την Ιερά Μονή και ταυτόχρονα στηρίζουν την λειτουργία των καταστημάτων καθώς πολλοί από αυτούς κάνουν μια στάση για καφέ και όχι μόνο.
 
  Ευελπιστούμε στην στήριξη της πολιτείας για την αναβάθμιση των υποδομών (π.χ. ασφαλτόστρωση του δρόμου προς Άγιο Μύρωνα) και την στήριξη δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο