08 Μαΐου 2022

 


  Είναι γνωστή η ελλιπής σηματοδότηση στην περιοχή μας και κυρίως η έλλειψη πληροφοριακών πινακίδων που προειδοποιούν και κατευθύνουν τους οδηγούς σε περιοχές τουριστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Τα Βελανίδια δεν θα μπορούσαν να είναι εξαίρεση σε αυτό, έτσι έκρινα απαραίτητη την αποστολή επιστολής προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου της Κοινότητας Βελανιδίων με το παρακάτω αίτημα.

Σε επικοινωνία που είχα με τον φίλο μου και Πρόεδρο της Κοινότητας είχα την διαβεβαίωση της συζήτησης του θέματος σε επόμενο συμβούλιο.

Διαβάστε στην συνέχεια την επιστολή:


Προς Κοινοτικό συμβούλιο Βελανιδίων.                                                                                                              29/04/22

Θέμα: Αίτημα για τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων

Κύριε πρόεδρε, αγαπητό συμβούλιο.

  Λόγω της ενασχόλησης μου με το ιστολόγιο (https://velanidia-baladis.blogspot.com/) γίνομαι αποδέκτης μηνυμάτων από πολύ κόσμο με κύριο θέμα πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος του χωριού μας και παρότι προσπαθώ να κατευθύνω τον κόσμο αυτό είναι πρακτικά δύσκολο λόγω της παντελούς έλλειψης πληροφοριακών πινακίδων.

Αιτούμαι όπως εξετάσετε ως θέμα στο κοινοτικό συμβούλιο την αποστολή εγγράφου προς  τον Δήμο Μονεμβασίας στην οποία να ζητάτε την κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων προειδοποίησης κατεύθυνσης για περιοχές τουριστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (καφέ πινακίδες) για κάποιες από τις πιο σημαντικές περιοχές του χωριού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ενδεικτικά θα αναφέρω :

 1. ΠΡΟΣ ΦΑΡΟ ΜΑΛΕΑ (χαρακτηρισμένος ως μνημείο της νεότερης ιστορίας)

2. ΠΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ  (χαρακτηρισμένο ως μνημείο της νεότερης ιστορίας)

3. ΠΡΟΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΘΩΜΑ εν ΜΑΛΕΩ (η επάνδρωση της ιεράς Μονής κατά τον τελευταίο χρόνο έχει φέρει εκατοντάδες επισκέπτες, ακόμα και κατά την χειμερινή περίοδο)

Θα πρότεινα δε,  αυτές να τοποθετηθούν σε τουλάχιστον τρία σημεία του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στην Νεάπολη από όπου θα ξεκινήσει ο επισκέπτης, στην διασταύρωση με τον Άγιο Νικόλαο αλλά και στην θέση Πλατάνες.

Τα σημεία ενδιαφέροντος που προτείνω και οι θέσεις τοποθέτησης είναι ενδεικτικά και θα ήταν θετικό να εξετάσετε επιπλέον περιοχές που θα μπορούσαν να προστεθούν.

                         Ευχαριστώ εκ των προτέρων

                           Χρυσοβαλάντης Καραντζής

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο