16 Νοεμβρίου 2022

 

ΟΚΤΩ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ζητούν από ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ να ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ για το αιολικό που εγκρίθηκε σε ΛΥΚΟΓΚΡΕΜΟ - ΒΡΥΣΑΚΙΑ - ΚΡΑΝΙ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ & ΦΟΡΕΙΣ του ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Προς

1) Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα

2) Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Μεταφορών, κ. Θεόδωρο Βερούτη

3) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας, κ. Νίκωνα Τζινιέρη

4) Δήμαρχο Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τριχείλη

5) Βουλευτή ΝΔ Λακωνίας, κ. Αθανάσιο Δαβάκη

6) Βουλευτή ΝΔ Λακωνίας, κ. Νεοκλή Κρητικό

7) Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, κ. Σταύρο Αραχωβίτη

8) Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ. Ευστάθιο

ΘΕΜΑ: «Κατάθεση αίτησης θεραπείας και ιεραρχικής προσφυγής κατά της ΑΕΠΟ του έργου με τίτλο: ‘’Εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ‘Βρυσάκια-Κράνι’ και ‘Λυκογκρεμός’, συνολικής ισχύος 79,8 MW και των βοηθητικών υποστηρικτικών τους έργων” της Δ.Ε. Βοΐων, του Δήμου Μονεμβασιάς, της Π.Ε. Λακωνίας, της εταιρείας ‘’ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΒΡΥΣΑΚΙΑ Α.Ε.’’.

Αξιότιμοι κύριοι
Στις 9/11/2022 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Προϊσταμένου της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Δημόπουλου περί έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του άνωθεν έργου (Α.Ε.Π.Ο.). Εδώ η απόφαση: https://diavgeia.gov.gr/.../6%CE%9F%CE%98%CE%A14653%CE....

Η Μ.Π.Ε. του έργου, επί της οποίας γνωμοδότησαν αρνητικά τόσο ο Δήμος Μονεμβασίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αλλά και πλήθος συλλόγων και φορέων του Δήμου Μονεμβασίας, βρίθει εξόφθαλμων παρατυπιών και παραβιάσεων ακόμα και αυτού του ίδιου του ελλιπούς και παρωχημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στον συνημμένο πίνακα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ζητεί να εξεταστεί η μετακίνηση 4 ανεμογεννητριών, η Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ γνωμοδοτεί αρνητικά επί 5 ανεμογεννητριών, το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Λακωνίας γνωμοδοτεί αρνητικά επί του συνόλου του έργου. Επιπλέον, τμήμα του έργου τοποθετείται σε χώρο ιδιωτικών ιδιοκτησιών.

Οι ανησυχίες και οι ενστάσεις των Υπηρεσιών δεν απαντώνται σαφώς στην Α.Ε.Π.Ο., πόσο μάλλον οι ανησυχίες της Τοπικής Κοινωνίας.

Η Χερσόνησος του Μαλέα, το «Μικρό Άγιον Όρος», περιοχή στην οποία ανθεί ο θρησκευτικός, γεωλογικός, φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός, απειλείται, όπως προειδοποιύν δεκαπέντε (15 κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις (https://www.ornithologiki.gr/.../ta-nea-mas/85-save-maleas).

Υπογραμμίζουμε, τέλος, ότι η ακύρωση του φαραωνικού έργου της εταιρείας EUNICE ENERGY GROUP στις 14 βραχονησίδες του Αιγαίου από τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ (την ίδια Υπηρεσία που εξέδωσε την Α.Ε.Π.Ο. του παρόντος έργου), θα έπρεπε να είχε ως αποτέλεσμα την επαγρύπνιση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ σε σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία και την εξονυχιστική εξέταση των περιβαλλοντικών και των υπολοίπων ζητημάτων που τίθενται, προκειμένου να εγκριθούν τα έργα που αυτή υποβάλλει.

Ελπίζουμε ότι τόσο η Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου όσο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα εξετάσουν σε δεύτερο χρόνο λεπτομερέστερα τις ενστάσεις των συμμετεχόντων στη Δημόσια Διαβούλευση και θα διαπιστώσουν τις σκανδαλώδεις παρατυπίες (που επισημαίνουν, άλλωστε, όλοι όσοι έλαβαν μέρος στη δημόσια διαβούλευση, αλλά και γνωμοδοτούντες φορείς και Υπηρεσίες), ακυρώνοντας εντέλει την εν λόγω Α.Ε.Π.Ο.

Ζητούμε:

Α) Την κατάθεση εκ μέρους σας αίτησης θεραπείας προς τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ και ιεραρχικής προσφυγής προς το ανώτερο αυτής όργανο (τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας), εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της Α.Ε.Π.Ο.

Β) Την άμεση ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργού για την αναγκαιότητα της ακύρωσης του συγκεκριμένου έργου, αλλά και την ακύρωση και των υπολοίπων 17 ΑΣΠΗΕ που έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ στη Χερσόνησο του Μαλέα.

Γ) Τις ενέργειές σας για την ένταξη της Χερσονήσου του Μαλέα, του θρυλικού Καβομαλιά, τόπου σπάνιας ομορφιάς, ιστορικής, περιβαλλοντικής & γεωλογικής σπουδαιότητας στις Ζώνες Αποκλεισμού Εγκατάστασης Αιολικών, μέσω της πρωτοβουλίας των «Απάτητων Βουνών» και των «Τοπίων Φυσικού Κάλλους».

Δ) Να ληφθούν υπόψιν οι τεχνικές κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ σχετικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών στην κλιματική αλλαγή κατά την περίοδο 2021-2027 (2021/C373/01), τηρώντας μεταξύ άλλων την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» και επαληθεύοντας τη συμβατότητα του εν λόγω έργου έργου με τη λειτουργία, τη συντήρηση και τον τελικό παροπλισμό των αιολικών υπό συνθήκες κλιματικής ουδετερότητας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή τυχόν διευκρινίσεων, επεξηγήσεων, πληροφοριών.

Μετά τιμής

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

1) Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ»

2) Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής

3) Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»

4) Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου

5) Ναυτικός Όμιλος Βατίκων (Ν.Ο.Β.)

6) Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων – ΝΑ Λακωνίας (ΕΟΣ ΝΑΛ)

7) Σύλλογος Καταλυμάτων «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»

8) ΚοινΣΕπ "Θύμβρη"
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο