04 Νοεμβρίου 2022


   Ολοκληρώθηκε η ράμπα καθέλκυσης σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων και με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο Μανώλης Αντωνάκος κάνει μια μικρή ανασκόπηση του έργου, να θυμίσουμε ότι είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται αυτό το έργο, από το 2003 είχε προτείνει να ενταχθούν και τα τρία υποψήφια αλιευτικά καταφύγια (Αγίου Νικολάου, Βελανιδίων, Ελίκας) στο αντίστοιχο πρόγραμμα για χρηματοδότηση κάτι το οποίο δεν δέχτηκε η δημοτική αρχή. Έκτοτε με σκληρή δουλειά εκ μέρους του, εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες και συντόνισε τις απαραίτητες διαδικασίες μέχρι την επίτευξη του στόχου.

Διαβάστε την ανάρτηση του:
"
  Με την κατασκευή   σήμερα  από ειδικό  συνεργείο  με δύτη,της ράμπας καθέλκυσης μικρών  αλιευτικών σκαφών  και βαρκών  στο αλιευτικό  καταφύγιο  Βελανιδίων, ολοκληρώνεται  το σύνολο των εργασιών ενός μεγάλου  έργου!!!
Όταν ξεκινήσαμε τη προσπάθεια το 2003 και κυρίως  από το 2006-7  κάποιοι στάθηκαν εμπόδιο,κάποιοι άλλοι ως άπιστοι Θωμάδες διέδιδαν  ότι  δεν θα γίνει τίποτα. Υπήρχαν όμως και αυτοί που ήταν η πλειοψηφία  που πίστεψαν και στήριξαν τη προσπάθεια μας !!!
Παρά τις τεράστιες  δυσκολίες,  όχι μόνο τεχνικές και την  οικονομική  κρίση,  το αλιευτικό  καταφύγιο  κατασκευάστηκε και παραδόθηκε σε χρήση  αναβαθμίζοντας παράλληλα  τη περιοχή. Έτσι   καμαρώνουμε  ένα έργο που σώζει ζωές και περιουσίες!Με τον αγώνα  μας αυτό τιμήσαμε με το καλύτερο  τρόπο  τη ναυτική μας παράδοση στα Βελανίδια  και σε ολόκληρη τη περιοχή!
Δεν σταματάμε  όμως εδώ. Έχουμε διατυπώσει  στις αρμόδιες αρχές  το αίτημα  για την αποκατάσταση της αμμουδιάς λόγω της διάβρωσηςπου έχει υποστεί.
Με θέληση και πίστη θα τα καταφέρουμε και πάλι,γιατί ο τόπος  μας αξίζει να τον αγαπούμε και να τον υπηρετούμε!


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο