12 Δεκεμβρίου 2022

 

  Με ομόφωνη απόφαση του, το Κοινοτικό Συμβούλιο Βελανιδίων εκφράζει την αρνητική του γνώμη για το έργο “εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Βρυσάκια»- «Κράνι» και «Λυκογερμός» συνολικής ισχύος 79,8 MW” και δηλώνει ότι συστρατεύεται με τις όποιες ενέργειες του Δήμου Μονεμβασίας σχετικά με την αίτηση Θεραπείας ενώπιον του ΥΠΕΝ κατά της υπ΄αρ. 80886/5340 απόφασης του Γενικού Διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ, όπως και για την κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης ενώπιον του ΣΤΕ εάν αυτό χρειαστεί.

  Η απόφαση του συμβουλίου κλείνει με την φράση: Είμαστε υποχρεωμένοι στις επόμενες γενιές και οφείλουμε να τους παραδώσουμε έναν "Καβομαλιά", όπως τον βρήκαμε εμείς.

 Με την απόφαση αυτή συμφώνησε και η πρόεδρος της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων η οποία δήλωσε ότι εκφράζει τη ομόφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου .

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση:



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                   Περίληψη: Αρνητική γνώμη

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ                                            

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ                                        

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΝ                                        

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ           


Α  Π  Ο  Σ   Π   Α   Σ  Μ   Α

Εκ του πρακτικού Συνεδριάσεως Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Βελανιδίων  αριθ/ 11/12-12-2022

Αριθμός αποφάσεως 19

Στα Βελανίδια σήμερα στις 11  μηνός Δεκεμβρίου   του έτους 2022  ημέρα Κυριακή  και  ώρα 19.00μμ  και στο  τοπικό γραφείο   Βελανιδίων συνεδρίασε     το συμβούλιο  της τοπικής Κοινότητας  Βελανιδίων της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς  ,δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών    ύστερα από πρόσκληση  του προέδρου της τοπικής Κοινότητας , η οποία δόθηκε σε κάθε μέλος σύμφωνα με το άρθρο 88 του Ν. 3852/2010- Πρόγραμμα Καλλικράτης 


Στη συνεδρίαση επί συνόλου πέντε μελών βρέθηκαν:


Παρόντες                                                                      Απόντες


1]  Παναγιώτης Πατσάκης                          1]  Μαρία Κουτσούκαλη [Μέλος]

          2]  Σπύρος Ξύγκος  [ Μέλος]                             [Νόμιμα κληθείσα]   

3] Παναγιώτης Λιβανός [Μέλος  

4] Γλαντζή Φιλιώ [Μέλος]                          




ΘΕΜΑ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ


Για Την τήρηση των πρακτικών  παρέστη  ο Δημοτικός Υπάλληλος  Θεόδωρος Κωστάκος που έχει ορισθεί με  την  αριθμ   [17727/7-12-2021 ΑΔΑ: ΩΦΘ9ΩΚ9-Ο7Α] απόφαση Δημάρχου Μονεμβασιά  



Στη συνεδρίαση κλήθηκε και παρέστη και η Πρόεδρος του συλλόγου της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων κ. Κατερίνη Ειρήνη.


Ο πρόεδρος εισηγούμενος το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης  είπε τα εξής:

Μετά την έγκριση από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο για εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Βρυσάκια»- «Κράνι» και «Λυκογερμός» συνολικής ισχύος 79,8 MW, θέλουμε να  μεταφέρουμε την δυσαρέσκεια μας σαν Κοινότητα Βελανιδίων και να  εκφράσουμε την άρνηση μας για το ανωτέρω έργο μιας και σχεδιάστηκε και προγραμματίστηκε χωρίς την γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Κοινότητας μας είναι αντίθετη με την εγκατάσταση Αιολικών σταθμών σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων όπως ορίζει ο νόμος σε περιπτώσεις όπως την δικιά μας όπου ο οικισμός είναι χαρακτηρισμένος ως "Αξιόλογος" και που κάποιες από τις Ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν 300 μέτρα από τον οικισμό. Οι αιολικοί σταθμοί επίσης σχεδιάζονται να εγκατασταθούν πολύ κοντά σε Βυζαντινούς ναούς του 13ου και 14ου αιώνα οι οποίοι αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, πλησίον του  κηρυγμένου ιστορικό και διατηρητέο μνημείο Γερμανικού Παρατηρητηρίου  καθώς  και ότι τόσο η περιοχή της  Κριθίνας όσο και της Βαβύλα είναι τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας που   προτείνονται ως Περιοχές Απολύτου Προστασία .

Τέλος αυτό που προβληματίζει και τρομάζει την Κοινότητα μας είναι ο φόβος των κατολισθήσεως και της αλλαγής ροής των υδάτων που θα προκληθούν από την εγκατάσταση των ανωτέρω Αιολικών πάρκων και που λόγο της θέσης που βρίσκεται ο οικισμός, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. 

Για τους προαναφερόμενους λόγους προτείνω να  στρατευτούμε  με τις όποιες ενέργειες του Δήμου Μονεμβασίας σχετικά με την αίτηση Θεραπείας ενώπιον του ΥΠΕΝ κατά της υπ΄αρ. 80886/5340 απόφασης του Γενικού Διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ, οπός και για την κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης ενώπιον του ΣΤΕ εάν αυτό χρειαστεί.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και η πρόεδρος της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων η οποία είπε ότι  εκφράζει τη ομόφωνη  γνώμη  του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου .

 Το τοπικό συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του προέδρου, έλαβε υπόψη την έγκριση της Α.Ε.Π.Ο.  για το  έργο « Εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Βρυσάκια- Κρανί και Λυκογερμός»   και μετά από διαλογική συζήτηση.


Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε  Ι    ΟΜΟΦΩΝΩΣ


Εκφράζει την αρνητική του γνώμη για το έργο  εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Βρυσάκια»- «Κράνι» και «Λυκογερμός» συνολικής ισχύος 79,8 MW για τους λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση του προέδρου θεωρώντας ότι αυτό το «Έκτρωμα»   που προτείνεται να γίνει , χωρίς να λάβουν  τη γνώμη της τοπικής Κοινωνίας , θα καταστρέψει τον αξιόλογο οικισμό μας τώρα μάλιστα που βρίσκεται σε τροχιά Τουριστικής ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό  συστρατευόμαστε με τις όποιες ενέργειες του Δήμου Μονεμβασίας σχετικά με την αίτηση Θεραπείας ενώπιον του ΥΠΕΝ κατά της υπ΄αρ. 80886/5340 απόφασης του Γενικού Διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ, όπως και για την κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης ενώπιον του ΣΤΕ εάν αυτό χρειαστεί.

Καλούμε όλους τους  κατοίκους και  τους φορείς σε επαγρύπνηση προκειμένου να ετοιμάσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις μας  προκειμένου να μην  επιτρέψουμε την υποβάθμιση του τόπου μας με την μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη , να προστατεύσουμε ότι παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές αλλά και ότι μέχρι σήμερα  έχουμε πετύχει.

Είμαστε υποχρεωμένοι στις επόμενες γενιές  και οφείλουμε να τους παραδώσουμε έναν "Καβομαλιά", όπως τον βρήκαμε εμείς.



          Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 19

          Αφού συνετάγη και υπογράφεται Τα το παρόν πρακτικό


Ο Πρόεδρος                                                                  Τα Μέλη

Παναγιώτης Πατσάκης                                            Σπύρος Ξύγκος

                          Παναγιώτης Λιβανός

                     Φιλιώ Γλαντζή 

                  

                                                                                                                                                                                 

Ακριβές Απόσπασμα

Βελανίδια Αυθημερόν

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΣΑΚΗΣ

 






Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο