07 Δεκεμβρίου 2023

 

   Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ανέδειξαν τις νέες διοικήσεις του τόπου μας, η επόμενη ημέρα για το νέο συμβούλιο στο χωριό, τον Δήμο αλλά και την περιφέρεια επιφυλάσσει πολύ δουλειά.

  Καθήκον κάθε σκεπτόμενου πολίτη είναι να προτείνει λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και να βοηθάει με κάθε τρόπο την διοίκηση στο έργο της, σε αυτό το πλαίσιο θα παραθέσω κάποιες ιδέες που ενδεχομένως έχω εκφράσει ξανά σε αυτόν τον ιστότοπο.

1. Καθαριότητα: 
  Η καθαριότητα του χωριού είναι βασική προϋπόθεση για για την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων, τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, το βάρος της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων πέφτει αποκλειστικά στον Δήμο.

  Θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα αίτημα προς τον αντιδήμαρχο καθαριότητας ώστε ανελλιπώς και σε μόνιμη βάση να αποστέλλεται προσωπικό που θα φροντίζει για την καθαριότητα σε όλο τον οικισμό, γνωρίζοντας τις δυσκολίες θα πρότεινα την τοποθέτηση καλαθιών απορριμμάτων σε όλο το μήκος των κύριων δρόμων εντός του οικισμού και την καθιέρωση συγκεκριμένου προγράμματος αποκομιδής των σκουπιδιών.

 Πιο συχνή φροντίδα θα πρέπει να υπάρξει και στο κοιμητήριο όπου πάλι παρατηρείται συσσώρευση σκουπιδιών.

  Η παραλία είναι επίσης ένα αγκάθι στο θέμα της καθαριότητας, αρχικά θα πρότεινα την ισοπέδωση της παραλίας και των καθαρισμό των φερτών αντικειμένων μια φορά το χρόνο με την τσάπα του Δήμου λίγο πριν την καλοκαιρινή περίοδο όπως συμβαίνει και σε άλλες παραλίες του Δήμου μας αλλά και την τοποθέτηση καλαθιών ή κάδων απορριμμάτων τουλάχιστον στο κέντρο της παραλίας, εδώ θα πρότεινα και την βοήθεια των αλιέων στην απομάκρυνση των σκουπιδιών αυτών με την βοήθεια βάρκας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πρόταση κάδων για την παραλία

  Ανακύκλωση, η ανακύκλωση δυστυχώς είναι προνόμιο μόνο λίγων περιοχών του δήμου μας και δυστυχώς όχι του χωριού μας, γνωρίζοντας πάλι τις δυσκολίες που έχει ο σχεδιασμός για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών από όλη την έκταση του οικισμού θα πρότεινα την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε κεντρικό σημείο του χωριού από όπου θα είναι εύκολη η αποκομιδή τους.

2. Περιφερειακός δρόμος:
 Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που δέχεται ούτως η άλλως ο κεντρικός δρόμος του οικισμού αλλά και η ανάγκη διέλευσης μεγάλων οχημάτων (π.χ. πυροσβεστικά) που την καλοκαιρινή περίοδο είναι αδύνατη από το κέντρο του χωριού κάνει επιτακτική την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου.

  Κατά την γνώμη μου η κατασκευή του περιφερειακού δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως η περίπτωση ενός αγροτικού δρόμου αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη κίνηση που θα κληθεί να αναλάβει όπως και η ανάγκη απρόσκοπτης διέλευσης μεγάλων οχημάτων, παράλληλα ίσως θα ήταν όμορφο να προβλεφθεί και χώρος περιπάτου αλλά και επέκταση του μέχρι την παραλία (σπιτάκι).

  Όλα τα παραπάνω με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ολοκληρωμένη μελέτη του έργου και κατόπιν να αναζητηθεί χρηματοδότηση (λίγα χρόνια πριν, ο τότε Περιφερειάρχης είχε δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει το έργο εφόσον συνοδεύεται από μελέτη.

3. Χώροι στάθμευσης: 
  Εντός του οικισμού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης, σε πρώτη φάση θα πρότεινα να οριοθετηθούν και να σημανθούν οι υπάρχοντες χώροι ώστε να αποφεύγονται προβλήματα όπως συμβαίνει π.χ. στην στροφή του λεωφορείου. Σε δεύτερο χρόνο θα πρότεινα να εξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου κάτω από την στάση του λεωφορείου έως την στροφή και την διαμόρφωση του σε πάρκινγκ.

Σχέδιο χώρου στάθμευσης

4. Τουριστικό μέλλον και αξιοποίηση μνημείων: 
  Δυστυχώς το χωριό αδειάζει και δεν γίνεται τίποτα να αποτραπεί αυτό, η ήπια τουριστική ανάπτυξη θεωρώ ότι θα δώσει προοπτική στον τόπο, θα φέρει επενδύσεις και δουλειές με σκοπό να μπορούν να επιβιώσουν και να διαμείνουν νέοι άνθρωποι. α) Πρέπει να χαρτογραφηθούν και να αξιοποιηθούν τα αμέτρητα μονοπάτια που διαθέτουμε (ήδη έχουμε καλή επισκεψιμότητα από περιπατητές και ορειβάτες) β) διάνοιξη του δρόμου προς το ΕΡΓΟ (Γερμανικό Παρατηρητήριο 2ου Π.Π.) και διασύνδεση με τον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Νικόλα, εδώ θα πρέπει υπάρξει μέριμνα για τον καθαρισμό των κτιρίων και την τοποθέτηση περίφραξης για την προστασία από τα ζώα (έχει μετατραπεί σε σταύλο), να τοποθετηθούν πινακίδες κατά μήκος του δρόμου αλλά και πληροφοριακές πινακίδες εντός του χώρου που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για την κατασκευή αλλά και χρήση του ΕΡΓΟΥ. γ) Προσέγγιση σχολών αγιογραφίας και σχολών σχετικών με συντήρηση μνημείων ς με σκοπό την συντήρηση των αγιογραφιών και των Βυζαντινών ναών που διαθέτουμε (υπάρχει το παράδειγμα της συντήρησης των αγιογραφιών του Ιερού Ναού Άγιου Παντελεήμονος) εννοείτε ότι αυτή η δράση θα γίνεται με την φροντίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των εργασιών, δ) Εδώ και αρκετά χρόνια το εκκλησιαστικό συμβούλιο Βελανιδίων και ο Πατέρας Κωνσταντίνος έχουν φροντίσει και διαθέτουν την μελέτη αποκατάστασης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και χρειάζονται την βοήθεια του Δήμου αλλά κυρίως της Περιφέρειας για την ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα και την χρηματοδότηση του.

5. Πυροπροστασία
  Ο οικισμός βρίσκεται περικυκλωμένος από δασική έκταση και οι τρόποι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι περιορισμένοι, είναι απαραίτητο να φτιαχτεί σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης με την βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας και να κοινοποιηθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να ενημερωθούν όλοι, η εμπειρία μας επίσης από αρκετές πυρκαγιές που έχουμε προστρέξει μας έχει δώσει χρήσιμα συμπεράσματα, το πρώτο είναι η αναγκαιότητα άμεσης ενημέρωσης της εθελοντικής ομάδας και η ταχύτατη αντίδραση έως ότου αναλάβει η πυροσβεστική και δεύτερο η ύπαρξη αποθεμάτων νερού σε κρίσιμα σημεία, η πρόταση εδώ είναι πρώτον να υπάρχει λίστα με τα τηλέφωνα των εθελοντών διαθέσιμη ώστε οποιοσδήποτε αντιληφθεί πυρκαγιά να μπορεί να ενημερώσει άμεσα και δεύτερον να αυξηθούν τα σημεία με τις υπάρχουσες δεξαμενές επίσης να τοποθετηθούν πυροσβεστικές φωλιές με προδιαγραφές πάλι που θα μας προτείνει η πυροσβεστική υπηρεσία σε όλο το μήκος του οικισμού που εφάπτεται με δασική έκταση και βρίσκεται μακριά από τον δρόμο.
Παράδειγμα Πυροσβεστικής φωλιάς


  Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις μου που αφορούν προβλήματα του χωριού μας, θα ήθελα τα μηνύματα σας και τις προτάσεις σας ώστε να βοηθήσουμε όλοι το νέο συμβούλιο του χωριού μας που θα κληθεί σε λίγες ημέρες να αναλάβει.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο