18 Σεπτεμβρίου 2024

 

  Σε μισή μόλις ώρα από τα Βελανίδια μπορείς να βρεθείς σε ένα μεσαιωνικό κάστρο.
  Το κάστρο των Βατίκων (Μεσοχωρίου) ή κάστρο της Αγίας Παρασκευής λόγω της γειτνίασης του με το ομώνυμο εκκλησάκι είναι χτισμένο τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους (13ος – 14ος αιώνας) σε απότομη βραχώδη θέση, πάνω από τον κάμπο των Βοιών και τον κόλπο των Βατίκων. Χάρη στη στρατηγική του θέση

Κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όλη η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κάστρου παραχωρήθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουΐνο τον Β’ στους άρχοντες της Μονεμβασιάς, για να περάσει αργότερα στην ιδιοκτησία του Δεσποτάτου του Μυστρά.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου αποτελεί προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και μετά από την συντήρηση που δέχτηκε προσφέρει στον επισκέπτη μια απίστευτη εμπειρία και μια καταπληκτική θέα.

Το Κάστρο των Βατίκων, βρίσκεται 400 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο Νεάπολης – Άνω Καστανιάς, απέχοντας περίπου 4χλμ. από τη Νεάπολη.






Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο