10 Σεπτεμβρίου 2024

Η περιοχή του Ακρωτηρίου Μαλέα αναφέρεται και ως Μικρό Άγιο Όρος, ο χαρακτηρισμός αυτός κατά μία εκδοχή έχει αποδοθεί στην περιοχή λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ναών Βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.

  Μελετώντας τους ναούς της περιοχής και ειδικά του ανατολικού τμήματος του ακρωτηρίου, εντοπίζουμε στους περισσότερους από αυτούς την ύπαρξη κελιών που σε συνδυασμό με την πλήρη εικονογράφηση των ναών μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα της ύπαρξης μοναχικών κοινοτήτων στα πρότυπα του Αγίου Όρους (σκήτες) .

  Στα Βελανίδια υπάρχουν πολλοί ναοί που χρονολογούνται κατά μέσο όρο τον 13ο αιώνα, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων του χωριού υπάρχουν αρκετοί ακόμα ναοί οι οποίοι “εξαφανίζονται” στο πέρασμα του χρόνου, ήδη πολλοί από αυτούς είναι μια απλή ανάμνηση κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και οι πληροφορίες τείνουν να εξαφανιστούν μαζί τους.

  Η περίπτωση του συγκεκριμένου ναού (Προφήτης Ηλίας) επιβεβαιώνει τα γραφόμενα, οι πληροφορίες για την θέση του ναού αλλά και για τον τιμώμενο άγιο ήρθαν από τον π. Ανάργυρο τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την προσπάθεια εύρεσης του ναού αλλά και την ανακάλυψη του.














Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο