29 Σεπτεμβρίου 2013

  Σημαντικά βήματα γίνονται σε ότι αφορά την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στα Βελανίδια, το οποίο μέρα με την μέρα αποκτά την οριστική του μορφή, πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η κατασκευή των τεχνητών ογκόλιθων (μπλόκια) στην Μονεμβάσια και το Παλιόκαστρο τα οποία μεταφέρθηκαν στον Γιαλό και ήδη τοποθετήθηκαν, συνολικά κατασκευάστηκαν 125 μπλόκια αριθμός που υποδηλώνει το μέγεθος και την βαρύτητα του έργου.


Ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου κ. Χαραμής μας δείχνει το έργο.
 Ήδη όπως είναι γνωστό από τον Αύγουστο είχαν τοποθετηθεί και τα μπλόκια για την διαπλάτυνση του εσωτερικού μόλου ,παράλληλα έγιναν και οι αναγκαίες μεταφορές υλικών με φορτηγίδα και πλωτό γερανό με την βοήθεια ρυμουλκού οι οποίες θα συνεχιστούν. Το έργο συνεχίζεται παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς, τα οποία με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα ξεπεράστηκαν.

 Πέραν όμως των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το κρισιμότερο ζήτημα όλου του εγχειρήματος είναι ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη σύμφωνα με την απόφαση χρηματοδότησης του έργου τον Δεκέμβριο του 2010 πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που πίστεψαν  στο έργο και εμπιστεύτηκαν αυτούς που σήκωσαν με επιτυχία το βάρος της δημιουργίας του δίκαια ικανοποιούνται και χαίρονται με την εξέλιξη του.


Μια πανοραμική άποψη του αλιευτικού καταφυγίου.
Τις  θετικές αυτές εξελίξεις αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Βελανιδιωτών η οποία μάλιστα δεν παρασύρθηκε από τις γνωστές <<Κασσάνδρες>> που προφήτευαν τη μη κατασκευή του έργου, γνωρίζουν επίσης ότι αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και ακριβό έργο όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα στολίδι για τα Βελανίδια αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 Οι Βελανιδιώτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα αγώνα πολλών ετών, ανθρώπων που αγαπούν τα Βελανίδια και προσφέρουν σε αυτά και θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτούς αλλά και στο χρονικό χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου σε μελλοντική ανάρτηση.    
Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες...   

28 Σεπτεμβρίου 2013

Μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, ένα εκπληκτικό τραγούδι ντυμένο με εικόνες από τα Βελανίδια, η ερμηνεία του τραγουδιού Μικρή πατρίδα από την Αναστασία Μουτσατσου είναι ζωντανή ηχογράφηση από την συναυλία που έδωσε η τραγουδίστρια το καλοκαίρι στα Βελανίδια ,αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί και να ανεβάσετε τον ήχο ώστε να απολαύσετε μια ξεχωριστή ερμηνεία ενός υπέροχου τραγουδιού.

24 Σεπτεμβρίου 2013

24 Σεπτεμβρίου ημέρα εορτής για τα Βελανίδια μιας και τιμούμε την εύρεση της ιεράς εικόνας την Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στα Κύθηρα, το χωριό έχει φορέσει την γιορτινή του φορεσιά για να τιμήσει την Παναγιά του, όλος ο κόσμος με ευλάβεια προσκυνά την εικόνα της, κόσμος από τα Βελανίδια, την γύρω περιοχή αλλά και από πολύ μακρύτερα έφτασε με πούλμαν για να προσευχηθεί στο Ναό της στα Βελανίδια.
 Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος πρόσδωσε στον πανηγυρικό Εσπερινό μια κατανυκτική και συνάμα εορταστική ατμόσφαιρα στο εκκλησίασμα και χαροποίησε όλους τους Βελανιδιώτες και μη με την κίνηση του να τιμήσει τον π. Κωνσταντίνο με το οφίκιο του Οικονόμου. Μετά το πέρας του Εσπερινού οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων κέρασαν τον κόσμο το παραδοσιακό γλυκό του χωριού ,τα λυχναράκια.


 Ανήμερα της εορτής επικεφαλής των ιερέων ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος που χρόνια τώρα τιμά με την παρουσία του την Παναγιά μας  αφού της το οφείλει όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, μιας και η Παναγία μας τον έκανε καλά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μετά την θεια λειτουργία ακολούθησε η περιφορά της Αγίας Εικόνας στα σοκάκια του χωριού με την συνοδεία πλήθος κόσμου.

23 Σεπτεμβρίου 2013

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής  της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετʼ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.  Σε συγκινητική ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού ο Παναγιότατος Μητροπολίτης μας χειροθέτησε σε Οικονόμο τον Εφημέριο της Ενορίας π. Κωνσταντίνο Νικηφόρο.
  Ο π. Κωνσταντίνος υπηρετεί ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων για περισσότερα από είκοσι έτη και έχει επιδείξει θαυμαστό ζήλο και απόλυτη προσήλωση στα ιερατικά του καθήκοντα με μοναδική ταπεινότητα και αθόρυβη σεμνότητα.  Στην εξαίρετη παρουσία του ως λειτουργός έχει προσθέσει ήδη τεράστιο πνευματικό έργο αλλά και πρωτοφανές, για ιερέα, χειρωνακτικό έργο, για την ανακαίνιση του ναού και των εξωκκλησιών  με όσο γίνεται μικρότερες δαπάνες, συνεργαζόμενος άψογα μαζί με όλα τα μέλη του εκκλ. συμβουλίου.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του πάτερα Κωνσταντίνου και τον κάλεσε να συνεχίσει το έργο που επιτελεί στην ενορία του.  Γι’ αυτό και το «άξιος» που αναφώνησε ο μητροπολίτης όταν του απένειμε το επιγονάτιο του Οικονόμου, το επανέλαβε με ζωηρή τη φωνή όλο το εκκλησίασμα και ήταν αυτό μια επιπλέον κοινωνική αναγνώριση και καταξίωση.

Ο Μητροπολίτης μας απονέμει το επιγονάτιο του Οικονόμου στον π. Κωνσταντίνο
 
 Οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων, εν όψει του εορτασμού της πολιούχου των Βελανιδίων Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, προσφέρουν την πολύτιμη βοήθεια τους για τον στολισμό του Ενοριακού Ναού μας με Μυρτιές και όπως και πέρυσι ετοιμάζουν το παραδοσιακό γλυκό των Βελανιδίων τα “λυχναράκια”, τα οποία θα προσφέρουν στους προσκυνητές που θα τιμήσουν την χάρη της.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣkinisivelanidiwn.wordpress.com





20 Σεπτεμβρίου 2013

   Τις τελευταίες ήμερες είναι σε λειτουργία ο νέος ιστοχώρος της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων στη διεύθυνση: http://kinisivelanidiwn.wordpress.com/ .
   Οι κυρίες της Κίνησης ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής μας μπαίνουν δυναμικά στον κυβερνοχώρο με κύριο σκοπό την λεπτομερή ενημέρωση των υποστηρικτών τους για τα πεπραγμένα, καθώς και πλούσιο υλικό από κάθε εκδήλωση και δραστηριότητα.

Τους ευχόμαστε  επιτυχία στο νέο τους βήμα και θα έχουν την συμπαράσταση μου και την βοήθεια αυτής της σελίδας που δεν θα πάψει να καλύπτει τις δραστηριότητες τους

17 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ & ΣΠΑΡΤΗΣ
   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ
        ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ      


                ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Ο Εφημέριος και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την Ιερά Πανήγυρη του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ Ευσταθίου.

 την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 07:00 θα τελεστεί ο Όρθρος και εν συνεχεία η πανηγυρική Θεια Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θειας Λειτουργίας θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς εικόνας στα σοκάκια του χωριού.

15 Σεπτεμβρίου 2013


 Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων  για την προσφορά τιμητικής πλακέτας (ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ)και θέλω να επισημάνω  ότι ο λόγος και η ύπαρξη αυτού του ιστοχώρου δεν έχει ως σκοπό την τουριστική προβολή αυτού του χωριού αλλά την σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Βελανιδιωτών ,την ενημέρωση τους, όπως επίσης και μια οπτική του τι ήταν και τι είναι αυτό το χωριό σε κάποιον που δεν το γνωρίζει.

 Θεωρώ ότι και η Κίνηση Γυναικών συμμερίζεται και προωθεί τα παρά πάνω με τις δράσεις της γι'αυτό είμαι και θα είμαι συμπαραστάτης σε κάθε τους βήμα.

12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο κ. Διαμαντίδης στον Άγιο Μύρωνα 
Τα  Βελανίδια επισκέφτηκε μετά τον δεκαπενταύγουστο ο π. Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Διαμαντίδης με την σύζυγο του φιλοξενούμενος από τον συμπατριώτη μας Μανώλη Αντωνάκο.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Διαμαντίδης ως υπουργός είχε εγκρίνει τη χρηματοδότηση του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων προϋπολογισμού 1.822.000 ευρώ ύστερα από τις συντονισμένες πολύχρονες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί από τον Μανώλη Αντωνάκο.
Οι κ. Διαμαντίδης και Αντωνακος στο αλιευτικό καταφύγιο 

Κατά την διάρκεια της τριήμερης παραμονής στα Βελανίδια ο κ Γιάννης Διαμαντίδης πέραν της αυτονόητης παρουσίας του στο Γιαλό και στο αλιευτικό καταφύγιο, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ψαράδων ενώ επισκέφτηκαν με την σύζυγο του τα εξωκλήσια του Αγίου Θωμά και του Αγίου Μύρωνα εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για την μαγευτική ομορφιά της περιοχής.

07 Σεπτεμβρίου 2013

  Διαθέσιμα από την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου σε μορφή DVD τα βίντεο από τις εκδηλώσεις της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων (''ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ'' ΚΑΙ ''Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ'')
  Τα DVD θα είναι διαθέσιμα στο χώρο της Λαογραφικής Έκθεσης και κατόπιν επικοινωνίας με τις κυρίες της Κίνησης Γυναικών.(ζητούμε την κατανόηση σας γιατί ο αρχικός αριθμός των DVDs δεν είναι μεγάλος αλλά αλλά με βάση το ενδιαφέρον θα καλυφτεί η ζήτηση) .

05 Σεπτεμβρίου 2013


Κατά την διάρκεια των εργασιών στο αλιευτικό καταφύγιο και την καταστροφή του παλιού μόλου ,μια ομάδα που θυμόμασταν την ύπαρξη ενός κανονιού ως δέστρα στον παλιό μόλο καθοδηγήσαμε το σκαπτικό μηχάνημα αλλά και με τα ίδια μας τα χέρια βγάλαμε το κανόνι σε καλή κατάσταση.

 Το επόμενο βήμα είναι το καθάρισμα και η αποκατάσταση του ώστε να τοποθετηθεί ξανά στο νέο αλιευτικό καταφύγιο αυτή την φορά σαν έκθεμα που θα θυμίζει την ύπαρξη της έντονης δράσης πειρατών σε αυτό το μέρος.
 

03 Σεπτεμβρίου 2013


Μια εξαιρετική έκθεση παρουσιάζεται στα Βάτικα. Πρόκειται για την έκθεση «Θησαυροί της Γης», με ορυκτά και απολιθώματα από τη συλλογή του συμπατριώτη μας, γεωλόγου, Κώστα Μανάκου, με τη στήριξη και την επιμέλεια του κ. Αντώνη Τάντουλου.
Τα εντυπωσιακότατα, πράγματι, ορυκτά πετρώματα και απολιθώματα εκτίθενται στο ξενοδοχείο «LIMIRA MARE», καθημερινά, από τις 8.00 μέχρι τις 10.00 το βράδυ. Λόγω δε του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συλλογή του κ. Μανάκου, η διάρκεια της έκθεσης θα παραταθεί και μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να την επισκεφθούν τα σχολεία του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο κ. Μανάκος, στο πολύ καλαίσθητο έντυπο το οποίο βρίσκει κανείς στον εκθεσιακό χώρο του «LIMIRA MARE», η συλλογή αποτελείται από «ορυκτά και απολιθώματα εκθεσιακού μεγέθους, από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι τον Καναδά, από την
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο