03 Σεπτεμβρίου 2013


Μια εξαιρετική έκθεση παρουσιάζεται στα Βάτικα. Πρόκειται για την έκθεση «Θησαυροί της Γης», με ορυκτά και απολιθώματα από τη συλλογή του συμπατριώτη μας, γεωλόγου, Κώστα Μανάκου, με τη στήριξη και την επιμέλεια του κ. Αντώνη Τάντουλου.
Τα εντυπωσιακότατα, πράγματι, ορυκτά πετρώματα και απολιθώματα εκτίθενται στο ξενοδοχείο «LIMIRA MARE», καθημερινά, από τις 8.00 μέχρι τις 10.00 το βράδυ. Λόγω δε του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συλλογή του κ. Μανάκου, η διάρκεια της έκθεσης θα παραταθεί και μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να την επισκεφθούν τα σχολεία του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο κ. Μανάκος, στο πολύ καλαίσθητο έντυπο το οποίο βρίσκει κανείς στον εκθεσιακό χώρο του «LIMIRA MARE», η συλλογή αποτελείται από «ορυκτά και απολιθώματα εκθεσιακού μεγέθους, από τη Βραζιλία και το Περού μέχρι τον Καναδά, από την
Ινδία και την Κίνα μέχρι την Αυστραλία, από την Αίτνα και τον Βεζούβιο μέχρι τον Βόρειο Πόλο, αρκετά από τον ελλαδικό χώρο και ακόμη από τον Άρη ή τον Δία! Όσον αφορά τις ηλικές των ιζηματογενών πετρωμάτων της συλλογής, αυτές κυμαίνονται από 700 εκατομμύρια έτη, όπως το πέτρωμα "Ζέβρα" από την Αυστραλία, μέχρι και σήμερα, όπως το πέτρωμα beach roch από τη Νεάπολη…».
Και ο κ. Μανάκος, σε μια πραγματική κατάθεση ψυχής, συνεχίζει: «Σήμερα, μου δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά, μετά από μακρόχρονη προσπάθεια, να πραγματοποιήσω το μεγάλο μου όνειρο. Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής παρουσιάζεται στο LIMIRA MARE, χάρη στην ευαισθησία, την αγάπη για τις τέχνες και το ξεχωριστό ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας, του ιατρού, κ. Αντώνη Τάντουλου. Σκοπός της έκθεσης είναι να μεταδώσω τη χαρά και τον ενθουσιασμό μου για τον απέραντο πολύτιμο κόσμο ομορφιάς που κρύβεται στους θησαυρούς της Γης. Ο Ευρυπίδης είπε: “Ευτυχισμένος ο άνθρωπος που έχει την τύχη να γνωρίσει τα μυστικά της Γης”. Ευελπιστώ ότι αυτή η προσπάθεια θα κινήσει το ενδιαφέρον κάποιου φορέα, ώστε να παραμείνει μόνιμα αυτή η συλλογή στον τόπο μας…».
Ο κ. Μανάκος, όπως λέει και ο ίδιος στο παραπάνω απόσπασμα, προτίθεται να δωρίσει τησυλλογή στον τόπο, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Στο οποίο επίσης θα εκτίθενται δείγματα του Απολιθωμένου Δάσους της Αγίας Μαρίνας και ολόκληρης της ακτογραμμής των Βατίκων, θα παρουσιάζεται το Σπήλαιο της Καστανιάς (το δεύτερο σε πλουσιότητα διακόσμου στην Ευρώπη), καθώς και δείγματα της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας.
...Ένα μουσείο όπως κι αυτό που οραματίστηκε ο καθηγητής Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής, κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος για το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, το οποίο θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των εμφανίσεων αυτού του «ζωντανού γεωλογικού – παλαιοντολογικού Μουσείου», όπως έχουν χαρακτηριστεί τα Βάτικα, αλλά και παλαιοντολογικά και γεωλογικά ευρήματα από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.
Ως Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής, συγχαίρουμε τον συμπατριώτη μας, Κώστα Μανάκο, για την προσφορά του στον τόπο μας, συνυπογράφουμε την επιθυμία του για τη δημιουργία ενός Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στα Βάτικα και ελπίζουμε να βρούμε ευήκοα ώτα στην ευχή μας αυτή, η οποία θα συνοδευτεί κι από ανάλογη δραστηριοποίηση -συλλόγων, φορέων, Δήμου, Περιφέρειας, συναρμόδιων υπουργείων- προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.


                                                                                        ΤΟ ΔΣ της ΟΒΣΛΑ

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο