26 Ιουλίου 2015

  Η πύρινη λαίλαπα που κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις των Βατίκων δεν κατάφερε ως εκ θαύματος να καταστρέψει μια από τις ομορφότερες δασικές εκτάσεις τις περιοχής μας που εκτείνεται από την Βαβύλα, στο φαράγγι του πίσω Αη Γιώργη και μέχρι τα Βελανίδια και τα άκρα Μαλέα.
  Το περίφημο  δάσος με τις αριές, το οποίο εκτείνεται από την Βαβύλα με δέντρα μικρότερου ύψους μέχρι το φαράγγι της Αγίας Αικατερίνης  και με τα μεγαλύτερα σε ύψος δέντρα  να βρίσκονται κοντά στο βυζαντινό μοναστήρι του Πίσω Αη Γιώργη.

Η αριά ή και αζίλακας είναι η επιστημονική ονομασία του δέντρου Δρύς η ίληξ (Quercusilex). Πρόκειται για είδος τους γένους Quercus (βελανιδιές) της οικογένειας των FAGACEAE. Είδος πουρναριού το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει τα 20 μέτρα. Αειθαλές δέντρο με δερματώδη ελλειπτικά – λογχοειδή φύλλα  με μικρή ή καθόλου οδόντωση στα χείλη. Το κύπελλο που καλύπτει τον καρπό είναι μικρό, ημισφαιρικό και καλύπτει τον καρπό μέχρι τη μέση. Πιθανολογείτε ότι  η ονομασία του χωριού Βελανίδια συνδέεται με την παρουσία του δάσους της αριάς και του καρπού της.
Δείτε λίγες εικόνες από τον θησαυρό αυτό που μπορείτε όλοι να επισκεφτείτε και να ξεχάσετε έστω για λίγο της εικόνες καταστροφής που άφησε πίσω  η πυρκαγιά.

22 Ιουλίου 2015

  Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος  Βουλευτής Λακωνίας μας γνωστοποίησε ότι κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων, για την ενημέρωση του κοινού αναρτούμε πλήρως την ηλεκτρονική επιστολή του κυρίου Γρηγοράκου καθώς και την ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.

Αγαπητέ Βαλάντη μετά την ενημέρωση που είχα σήμερα στο γραφείο μου στην βουλή από τον Μανώλη Αντωνάκο σχετικά με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων κατέθεσα σχετική ερώτηση στην βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Π. Σκουρλέτη.
Σε παρακαλώ να δημοσιεύσεις την σχετική πρωτοβουλία που έλαβα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα το σημαντικό έργο για την περιοχή.
Με εκτίμηση,
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Βουλευτής Λακωνίας - Γραμματέας Κ.Ο ΠΑ.ΣΟ.Κ
Δείτε το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

20 Ιουλίου 2015

 ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Λόγο τεχνικών προβλημάτων στις εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης η επανασύνδεση στο δίκτυο θα καθυστερήσει άλλη μια η μέρα και θα γίνει την Πέμπτη 23/7
 Τέταρτη ημέρα σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα Βελανιδιά και οι κάτοικοι προσπαθούν με μικρές γεννήτριες να καλύψουν τις ανάγκες τους, μεγάλες ποσότητες τροφίμων έχουν ήδη πεταχτεί.

  Η διαδικασία αντικατάστασης του κατεστραμμένου δικτύου ηλεκτροδότησης ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την τοποθέτηση περίπου είκοσι κολονών από το σύνολο των διπλάσιων που είναι απαραίτητες για να επαναλειτουργήσει το δίκτυο, υπάρχει συνεχόμενη ροη υλικών από την Πάτρα και σύμφωνα με το συνεργείο που δουλεύει πυρετωδώς η ηλεκτροδότηση εκτός απροόπτου θα γίνει μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

19 Ιουλίου 2015



Λίγες εικόνες και ένα μικρό βίντεο από την καταστροφή που άφησε πίσω της  η πύρινη λαίλαπα στην περιοχή πάνω από το Λάχι και έως την Βαβύλα, τα σχόλια περιττεύουν.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV




18 Ιουλίου 2015

  Από τα ξημερώματα του Σαββάτου οι πρώτες δυνάμεις της πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν στο μέτωπο της Βαβίλας, την στιγμή αυτή οι πολυάριθμες δυνάμεις πλέον έχουν ελέγξει το μέτωπο της πυρκαγιάς και δίνουν μάχη με τους δυνατούς ανέμους ώστε να καταπολεμήσουν τις κατά τόπους αναζωπυρώσεις και να κρατήσουν ασφαλές το ρέμα του Αγίου Γεωργίου.
Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει από το σημείο ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας
Η ηλεκτροδότηση αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες κλιμακίου της ΔΕΔΗΕ σε δυο με τρεις ήμερες διότι θα αλλαχτεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης σχεδόν σε όλο το μήκος του με μια πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για πάνω από σαράντα νέες κολώνες.
Η υδροδότηση εφόσον εξασφαλιστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς θα αποκαθίσταται σταδιακά με πλήρη αποκατάσταση μετά από την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης κάτι που γίνεται κατανοητό εφόσον οι γεωτρήσεις λειτουργούν με ρεύμα.
Σήμερα το πρωί μίλησα ζωντανά στον real fm για την κατάσταση της πυρκαγιάς στην θέση Βαβίλα κάτι που θεώρησα αναγκαίο για την σωστή πληροφόρηση του κοινού.
 

17 Ιουλίου 2015

  Η καταστροφική πυρκαγιά που κατακαίει τα Βάτικα από τα ξημερώματα της Παρασκευής αφήνει την περιοχή βάναυσα χτυπημένη, σπίτια, καταστήματα αλλά και χωράφια στο έλεος της πύρινης λαίλαπας που με την βοήθεια των θυελλωδών ανέμων  άφησαν πίσω τους ένα αποτρόπαιο θέαμα .
Τα Βελανίδια τώρα επειδή πολλοί συγχωριανοί μας  έχουν ανησυχήσει δεν έχουν κινδυνέψει ακόμα, από τις πρωινές ώρες ομάδα από περίπου τριάντα άτομα προσπαθούμε να κρατήσουμε την φωτιά στην θέση Βαβίλα ώστε να μην επεκταθεί στο ρέμα του Αγίου Γεώργιου κάτι που θα ήταν καθοριστικό για την τύχη του χωριού μας, οι προσπάθειες μας με αυτοσχέδια μέσα και πολύ κόπο απέφεραν καρπούς παρότι  καμία βοήθεια δεν είχαμε από καμία υπηρεσία με εξαίρεση ένα πυροσβεστικό όχημα που μετέβη στο σημείο μετά τις 21:00 και που δεν μπορούσε να επιχειρήσει λόγο της σφοδρότητας του ανέμου.
Αυτήν τη ώρα μαίνονται μέτωπα μη αντιμετωπίσιμα σε αυτήν την φάση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή να προστατέψουμε το χωριό μας με κάθε μέσο.

Δείτε ένα μικρό ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

14 Ιουλίου 2015

Το δεύτερο μέρος τής εκπομπής ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε που αφορά τα Βάτικα έχει ήδη προβληθεί και όπως είχαμε υποσχεθεί θα μπορείτε να την βλέπετε και από το VELANIDIA WEB TV

Δείτε το βίντεο εδώ 

13 Ιουλίου 2015

Η Sony Mobile Communications Ελλάδος παρουσίασε στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος,  το αφιέρωμα «Στους Φάρους της Ελλάδος». Ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει στους επιβλητικούς άγρυπνους «φύλακες» της χώρας μας.
«Οι φάροι της Ελλάδος αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία της  χώρας μας», δήλωσε ο Αντώνιος Μπαρούνας, President Sony Mobile Region Europe. «H εμπειρία μας κατά την επίσκεψη σε αρκετές τοποθεσίες των φάρων ήταν ιδιαίτερα επιμορφωτική και εμπνευστική ενώ η φιλοξενία των φαροφυλάκων υπήρξε άκρως συγκινητική».
Οι φάροι της Ελλάδος αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και σημείο αναφοράς για τους ναυτιλλόμενους. Μοναδικά κτίσματα που στέκονται επιβλητικά σε διάφορα σημεία των ηπειρωτικών και νησιωτικών ακτών της χώρας μας εκπέμποντας φως.

Δείτε το εκπληκτικό αυτό  ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

12 Ιουλίου 2015

  Σοκ και ντροπή από την απίστευτη βεβήλωση σε εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου Βελανιδίων όπου στεγάζεται πλέον η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων  .  Ο ιερόσυλος πλέον γνωστός άγνωστος που διαρκώς παραβιάζει τον χώρο και κάθε φορά δημιουργεί και ένα καινούργιο πρόβλημα αυτήν την φορά ξέσπασε σε εικόνα όπου με αιχμηρό αντικείμενο πλήγωσε το στόμα , τα μάτια και το μέτωπο  της Παναγίας.

Οι κυρίες τις Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες  εδώ και πολύ καιρό σε συνεργασία με την αστυνομία και τον εισαγγελέα ώστε το άτομο αυτό  να αντιμετωπιστεί,  ίσως με  ψυχιατρική φροντίδα χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα, ελπίζουμε η καθυστέρηση αυτή των υπευθύνων να μη μας οδηγήσει σε καταστάσεις πολύ χειρότερες.

10 Ιουλίου 2015

  Κλείνουμε την φετινή σεζόν μέσα Ιουλίου -μιας και η αγάπη του κόσμου το ζητούσε- .. Σε φίλους μας θα πάμε . Σε μια περιοχή που έχει μπει για τα καλά πια στην ατζέντα του ταξιδιώτη της Πελοποννήσου και ως πέρασμα στο δρόμο για την Ελαφόνησο ή τα Κύθηρα . Ως περιηγητές θα ανακαλύψουμε στις δύο εκπομπές που ακολουθούν τις ομορφιές της ευρύτερης χερσονήσου των Βοιών, η οποία διατηρεί μια άγρια ομορφιά που θα ενθουσιάσει . Κυρίες και κύριοι την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 11:45 πάμε στα Βάτικα!
Επισκεπτόμαστε το πιο σημαντικό ακρωτήρι, αυτό του κάβου Μαλέα, περπατάμε στα μονοπάτια του, βλέπουμε το λιθόκτιστο φάρο του, γνωστός από τις ιστορίες και τους μύθους για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ναυτικοί για να τον διασχίσουν. Τα πολλά σπήλαια της περιοχής, με σημαντικότερο αυτό του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά, το απολιθωμένο δάσος με τα πλούσια παλαιοντολογικά ευρήματα στην Αγία Μαρίνα, ο υγρότοπος της Στρογγύλης λίμνης και ο βιότοπος των αμμόλοφων με το σπάνιο είδος κέδρων στον οικισμό Βιγκλάφια του Αγίου Γεωργίου. Επίσης το Κάστρο της Αγίας Παρασκευής στο Μεσοχώρι!
Περπατάμε στην Νεάπολη, η οποία χαρίζει στους επισκέπτες της κάποια από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα δίπλα στη θάλασσα.
Μαγειρεύουμε στον Άγιο Νικόλαο -στο σπίτι του ψαρά- ενώ επισκεπτόμαστε τις παραλίες και τα γραφικά λιμανάκια. Συναντούμε τα παιδιά του “ kite advisor με την πλούσια δραστηριότητα στα σπορ... Θα βρεθούμε στον Μαραθιά, το επίνειο της Ελίκας, , το χωριό Βελανίδια, με το εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο και συναντούμε εκεί έναν λαικό ποιητή, στο Παραδείσι , στους Αγίους Αποστόλους , στην Παντάνασσα και πολλές ακόμη περιοχές .
Βουτάμε και καταγράφουμε εικόνες από το Παυλοπέτρι, από τις αρχαιότερες βυθισμένες πολιτείες στον κόσμο!
Το ελαιόλαδο εδώ , είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα που μπορεί να βρει κανείς στον κόσμο. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε παρά να μην επισκεφτούμε ένα χωράφι με ελιές οι οποίες μάλιστα μετρούν χιλιετίες χωής!
Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας θα συαντήσουμε και θα μιλήσουμε για τα της εκκλησιαστικής ιστορίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ Ευστάθιο.


Αυτά και άλλα πολλά στο πρώτο μέρος του αφιερώματος ...Ακολουθεί φυσικά το δεύτερο την επόμενη Κυριακή 12 Ιουλίου στις 11:45 από την 4Ε...Σε επανάληψη την τετάρτη 8 Ιουλίου 16:45 (πρώτο μέρος) και Τετάρτη 15 Ιουλίου (δεύτερο μέρος ) 16:45.

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής στο VELANNIDIA WEB TV

07 Ιουλίου 2015

 Σήμερα τιμούμε μια σπουδαία μορφή της ορθοδοξίας που ασκήτεψε και θαυματούργησε στην περιοχή του Μαλέα,  τον Όσιο Θωμά τον εν Μαλεώ. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος βρέθηκε στο μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην περιοχή του Άγιου Μύρου, ακριβώς δίπλα στην πηγή που είναι και ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Θωμά, η θεια λειτουργία τελέστηκε με κατάνυξη και οι εκκλησιαζόμενοι αφού ήπιαν από το Αγίασμα προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγίου και αποχώρησαν χαρούμενοι αφού έστω για λίγο περπάτησαν στα χνάρια του Αγίου Θωμά και αντίκρισαν την άγρια ομορφιά του Μαλεα.     

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

05 Ιουλίου 2015

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Καρατζή για την έγκαιρη πληροφόρηση των αποτελεσμάτων 


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο