02 Μαρτίου 2014

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια έντονη ανησυχία όσο αφορά την μετακίνηση μεγάλης ποσότητας άμμου από την μια άκρη της παραλίας (Καραλή)προς την είσοδο και το εσωτερικό του αλιευτικού καταφυγίου.

Το φαινόμενο αυτό συνέβαινε σχεδόν κάθε χρόνο κατά την χειμερινή περίοδο και επανερχόταν , μετά την κατασκευή του νέου βραχίονα έχει παρατηρηθεί ότι οι ποσότητες του φερτού υλικού στο εσωτερικό του αλιευτικού καταφυγίου δεν μπορούν να επιστρέψουν με φυσικό τρόπο.

Το πρόβλημα αυτό έχει διπλό αντίκτυπο, πρώτον στην εξαφάνιση των τελευταίων μέτρων της παραλίας προς τον Καραλή και την δημιουργία νέου τμήματος παραλίας στα πρώτα μέτρα όπου υπήρχαν οι γνωστές σε όλους μας πέτρες και οι ράμπα καθέλκυσης των σκαφών και δεύτερο στο ίδιο το έργο της κατασκευής του αλιευτικού με το μπάζωμα του, γι' αυτό τον λόγο έχει ενημερωθεί ο επιβλέπων μηχανικός της Περιφέρειας και το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Μονεμβασίας που επισκέφτηκαν τα Βελανίδια για επί τόπου διερεύνηση του θέματος.

Οι πρώτες ενέργειες όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής  ήταν η μεταφορά ενός μικρού όγκου από την άμμο πλησίον της μπάρας  καθέλκυσης των σκαφών  με μέσα του δήμου ούτος ώστε να παρακολουθήσουν το φαινόμενο και να προβούν στις κατάλληλες λύσεις, επίσης δεν υπάρχει ανησυχία για την αποκατάσταση της παραλίας όσο αφορά την καλοκαιρινή περίοδο αλλά στόχος είναι να βγουν σωστά συμπεράσματα από το φαινόμενο αυτό και να δοθεί μια σωστή και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

 
Σχόλιο συντάκτη: Οι αρμόδιες υπηρεσίες, Περιφέρεια και Λιμενικό Ταμείο έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης και αποκατάσταση του προβλήματος.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Βαλάντη!!!

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο