09 Ιουνίου 2014

   Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας των δασικών οικοσυστημάτων και είναι σύνθετο φαινόμενο που ακολουθεί τους νόμους της φύσης, είναι σύνηθες  κατά τους θερινούς μήνες αλλά και κατά την διάρκεια του φθινοπώρου να ξεσπούν πυρκαγιές σε δύσβατα σημεία, φανταστείτε μια πυρκαγιά στα όρια του οικισμού και συγκεκριμένα στο ρέμα από τον Γιαλό μέχρι και την Πάνω Βρύση όπου τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν εύκολα να πλησιάσουν και να προστατέψουν τα σπίτια ή και ζωές αν αυτό χρειαστεί.
   Από την μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι το πρώτο κρίσιμο διάστημα  από τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα οι ντόπιοι αναλαμβάνουν δράση  με καλά έως τώρα αποτελέσματα αλλά παρουσιάζονται επίσης και προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν διάθεση να προσφέρουν και  κλείνουν τους δρόμους με τα οχήματα τους καθώς πιστεύουν ότι η φωτιά είναι ένα καλό θέαμα και δεν σκέπτονται τα προβλήματα που δημιουργούν και δεύτερο εξίσου σημαντικό ότι δεν υπάρχει κάποια οργάνωση και ενημέρωση σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν.
   Η πλήρης εξάλειψη των δασικών πυρκαγιών είναι αδύνατη ακόμη και αν υπήρχε ο τελειότερος αντιπυρικός σχεδιασμός ,παρόλα αυτά θα προτείναμε κυρίως για τις οικίες που εφάπτονται με δασική έκταση:

· Δημιουργούμε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας καθαρίζοντας σε ακτίνα( 10 ) μέτρων τα ξερά χόρτα, τα ξερά φύλλα, κλαδιά κ.λ.π.

· Κλαδεύουμε τα δένδρα ώστε να μην ακουμπούν στο σπίτι δημιουργώντας μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον (5) μέτρων.

· Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές η πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους.

· Προφυλάσσουμε εξωτερικά τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.

· Καλύπτουμε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό μη εύφλεκτο σύρμα για να μην μπορούν να διεισδύσουν σπίθες στο κτίσμα.

· Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα υλικά στο σπίτι.

· Αποφεύγουμε την τοποθέτηση ακαλύπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι.

· Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς χώρους.

· Προμηθευόμαστε πυροσβεστήρες και μεριμνούμε για την συντήρηση τους.

· Τοποθέτηση από τον Δήμο αναμονών πυρόσβεσης που θα συνεργάζονται με τους αγωγούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άμεση χρήση σε όλο το μήκος του οικισμού από το σχολείο μέχρι την δεξαμενή του Χατζή.


Κάποιες προτάσεις επίσης για τους εθελοντές:

· Με την φροντίδα της τοπικής Κοινότητας να φτιαχτεί ένας κατάλογος από εθελοντές με τα τηλέφωνα τους.

· Ενημέρωση όλων από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πρώτη αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς-ατομικά μέτρα προστασίας.

· Ένας υποτυπώδεις εξοπλισμός, ασύρματοι μικρής εμβέλειας (pmr), πριόνια κ.α.(έχει παρατηρηθεί ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η σωστή καθοδήγηση των πυροσβεστικών οχημάτων στην εστία τις πυρκαγιάς)

Μοναδικός σκοπός των παραπάνω προτάσεων η κοινωφελής απήχηση που εκφράζεται με πράξη και δεν μένει σε επίπεδο σχεδιασμού. Η χώρα μας σήμερα, πιο πολύ από ποτέ έχει ανάγκη την ανάπτυξη και εδραίωση της εθελοντικής συνείδησης.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Εάν κάποιος ανατρέξει στα αρχεία των Γενικών Συνελεύσεων του Συνδέσμου Βελανιδιωτών η Μυρτιδιώτισσα θα διαβάσει ότι είναι ένα αίτημα που πολλές φορές έχω διατυπώσει. Πιο χαρακτηριστικό ήταν κατά τις εκλογές του 2005 όπου το προεδρείο της Συνέλευσης απέρριψε δίχως συζήτηση την πρόταση που είχα κάνει με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν δυνατό να δεσμευτεί το Δ.Σ. του Συνδέσομου για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Βεβαίως οι ίδιοι πάνω κάτω άνθρωποι το 2001 μας είχαν δεσμεύσει με το σοβαρότατο επίσης θέμα των ανεμογεννητριών.

Χρυσοβαλάντης Καραντζής είπε...

Νικήτα το γνωρίζω ότι έχουν γίνει και παλιότερα κάποιες ενέργειες με τα γνωστά σε όλους μας αποτέλεσμα ευελπιστώ όμως ότι ο σύλλογος πλέον απέρριψε τα << κολλήματα >>του παρελθόντος και ενεργεί με πρώτη προτεραιότητα το χωριό, εξάλλου δεν ζητάμε να αναλάβει ο σύλλογος την ευθύνη της πυροπροστασίας του οικισμού αλλά να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού παράλληλα ίσως με τον Δήμο και την Τοπική Κοινότητα προς οφελος των ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΤΩΝ.

Unknown είπε...

Μακάρι Βαλάντη γιατί το θέμα είναι σοβαρότατο και οι υπεύθυνοι απλά αρμενίζουν στον κόσμο τους

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο