04 Νοεμβρίου 2015

Με βαριά τη σκιά των Σύρων προσφύγων που πνίγονται καθημερινά στο Αιγαίο, καταδικάστηκαν χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ως διακινητές δύο Τούρκοι, σε 150 χρόνια κάθειρξη ο καθένας και χρηματική ποινή 2,150 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι -ο ένας φωτογράφος και ιδιοκτήτης κινηματογραφικού στούντιο και ο άλλος πωλητής παπουτσιών- κρίθηκαν ένοχοι γιατί μετέφεραν 28 Σύρους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και 5 παιδιά, από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία, πάνω σε ένα σάπιο ιστιοφόρο και χωρίς σωσίβια. Το παλιό σκαρί τούς άφησε από μηχανική βλάβη και δεν ήξεραν ούτε τις συντεταγμένες να δώσουν, ώσπου τους βρήκε το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασιάς και τους ρυμούλκησε στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ενημερώθηκε νύχτα για σκάφος σε κίνδυνο στις 28 Ιουνίου. Αμέσως, έδωσε εντολή και έφυγε για να τους αναζητήσει το ναυαγοσωστικό της Μονεμβασιάς, ενώ ξημερώνοντας λιμενικοί από τη Νεάπολη έψαχναν κατά μήκος της ακτογραμμής για τους δύο κατηγορούμενους. Κάποιοι ντόπιοι τους είδαν να χτυπάνε την πόρτα τους και να ρωτάνε πού βρίσκονται κι αν μπορούν να τους δώσουν νερό. Οπως κατέθεσε λιμενικός, είχαν αφήσει μόνους τους 28 μετανάστες και με ένα φουσκωτό κωπηλάτησαν και βγήκαν στην ακτή, σε έναν όρμο νότια από το καταφύγιο των Βελανιδίων. Ο ίδιος μάρτυρας είπε ακόμα ότι το σκαρί ήταν σε κακή κατάσταση, σπασμένο και διαβρωμένο, και κατ' εκτίμησή του δεν θα μπορούσε να μεταφέρει περισσότερους από 7 - 8 ανθρώπους. Πρόσθεσε δε πως όταν τους συνέλαβαν, στις 3 το μεσημέρι, το ιστιοφόρο είχε ήδη ρυμουλκηθεί και οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν ότι ήταν και αυτοί πάνω, καθώς και ότι το εγκατέλειψαν. Επιπρόσθετα, όπως επεσήμανε η εισαγγελέας, ο ένας κατηγορούμενος είχε νοικιάσει στο όνομά του το σκάφος, ενώ ο άλλος πριν το εγκαταλείψουν έσκισε όλα τα χαρτιά.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΝΗΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
Πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης αλλά και οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν πως βγήκαν στη στεριά για να αναζητήσουν βοήθεια γιατί το Λιμενικό αργούσε. Ισχυρίστηκαν ακόμα ότι ο κυβερνήτης τούς εγκατέλειψε στην Κύθνο και αναγκάστηκαν μαζί με άλλους να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία. Ο ένας κατηγορούμενος γνώριζε από σκάφη και συμμετείχε και σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι για να βρει την πορεία και να το πλοηγήσει κατέβασε στο τάμπλετ ένα πρόγραμμα από το Ιντερνετ. Αυτός είναι ο φωτογράφος που είχε νοικιάσει το σκάφος στο όνομά του, αλλά όπως υποστήριξε το έκανε καθ' υπόδειξη ενός γνωστού του, γιατί έτσι δεν θα πλήρωνε για το ταξίδι. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι χρωστάει 2 εκατ. (σ.σ. δεν διευκρίνισε σε τι νόμισμα) στην Εφορία και απειλείτο η ζωή του, καθώς είχαν γαζώσει το αυτοκίνητό του με σφαίρες. Ο έτερος κατηγορούμενος επικαλέστηκε ότι ως αρνητής στράτευσης δεν μπορούσε να φύγει νόμιμα από την Τουρκία, γιατί δεν μπορούσε να εκδώσει διαβατήριο.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο