Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/11/15

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει η κατασκευή του αντιπροσαμμοτικού βραχίωνα ανάντι του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων για τη προστασία της παραλίας Βελανιδίων καθώς και του αλιευτικού καταφυγίου από το μπάζωμα που προκαλεί η μεταφορά της άμμου.
  Οπως έχουμε ενημερώσει ήδη από το Σεπτέμβριο η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα ανταποκρίθηκε στο αίτημα που είχα διατυπώσει εγκαίρως για την αναγκαιότητα της εργασίας αυτής .
Μετά λοιπόν τις απαραίτητες διαδικασίες που προηγήθηκαν και τη χρηματοδότηση από το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου της μελέτης για το έργο αυτό, η Περιφέρεια προχωρά στη διαδικασία δημοπράτησης του με πίστωση που ενέκρινε η Περιφέρεια από το προυπολογισμό της.
  Τη Παρασκευή 13/11/2015 η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας θα συζητήσει την
  Έγκριση Συμβατικών Τευχών, Διακήρυξης Σχεδίου Ασφαλείας και Υγείας (Σ.Α.Υ.) και Φακέλου Ασφαλείας και Υγείας (Φ.Α.Υ.) και σύσταση της επιτροπής διεξαγωγής του πρόχειρου διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΑΜΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΛΟΥ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥ ΓΙΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ», Π/Υ: 60.000 €.


Μανώλης Αντωνάκος
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο