26 Ιουλίου 2017

   Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε περί τα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας  και παρέδωσε μαρτυρικώς τη ζωή του. Στα Βελανίδια  πάνω σε ύψωμα στη νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού σώζεται ο ναός που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του, οι τοιχογραφίες του οποίου εντάσσονται χρονολογικά στην τελευταία τριακονταετία του 13ου αιώνα, ο ναός θεωρείται ότι ήταν ο ενοριακός ιερός  ναός του παλιού οικισμού στην θέση Παλαιοκαμάρες.
Ή τοιχογράφηση της εκκλησίας φαίνεται ότι περιορίσθηκε στο χώρο της αψίδας, το εικονογραφικό πρόγραμμα της οποίας διαμορφώνεται στο τεταρτοσφαίριο και στις δύο ζώνες πού δημιουργούνται στον ήμικύλινδρο.  Στο τεταρτοσφαίριο διακρίνεται ή μορφή της Θεοτόκου με το Χριστό νήπιο στο στήθος, μέσα σε δίσκο. Από κάτω και στα άκρα της ανώτερης ζώνης του κυλίνδρου εικονίζεται διακεκομμένη ή παράσταση του Ευαγγελισμού  Μελισμοΰ καταλαμβάνει τις δύο ζώνες του ήμικυλίνδρου της αψίδας· στην ανώτερη ζώνη, μεταξύ της διακεκομμένης παράστασης του Ευαγγελισμού, παριστάνεται το κεντρικό τμήμα με τον ευχαριστιακό Χριστό και τους Αγγέλους-διακόνους, ενώ στην κατώτερη, εκατέρωθεν του παραθύρου, βρίσκονται οι συλλειτουργούντες ιεράρχες.


Το 1999 η τέως αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Χαρά Κωνσταντινίδη γράφει για ΤΟ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΤΗΝ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ . Η σπουδαιότητα των τοιχογραφιών είναι επίσης η αιτία της συντήρησης  τους. στα πλαίσια ενός προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού.

  Πλησίον του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκονται και τα ερείπια του επίσης βυζαντινού ναού της Αγίας Παρασκευής, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια με ενέργειες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο