Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων στα πλαίσια εξεύρεσης λαογραφικού υλικού για την έκθεση τους στο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου Βελανιδίων  έχει εξασφαλίσει έναν μεγάλο αριθμό από παλιές φωτογραφίες και κάθε είδους εγγράφων όπως προικοσύμφωνα, συμβόλαια και άλλα. Το επόμενο βήμα ήταν η αγορά μεγάλου μόνιτορ και η ψηφιοποίηση αυτού του υλικού ώστε να γίνεται η προβολή του εκεί, με ασφάλεια για τα πολύτιμα έγγραφα, αλλά αξιοποιώντας και την τεχνολογία που μπορεί να διορθώσει ψηφιακά κάποια προβλήματα που άφησε ο χρόνος,  όπως και τον καλύτερο τρόπο προβολής.
Η προσπάθεια αυτή είναι χρονοβόρα καθώς το υλικό είναι αρκετό και συμπληρώνεται συνεχώς, ένα μικρό δείγμα αυτού του υλικού με φωτογραφίες προβλήθηκε κατά την διάρκεια της γιορτής της Βετούλας και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.


Δείτε το μικρό αυτό ΒΙΝΤΕΟ στο Velanidia Web TV
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο