Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

 Μετά την διάνοιξη του νέου περιφερειακού δρόμου πραγματοποιούνται εργασίες αντιστήριξης και διευθέτησης της κοίτης του ρέματος που καταλήγει στην παραλία, οι εργασίες περιλαμβάνουν τοιχίο αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα σε όλο το μήκος του δρόμου που εφάπτεται με την κοίτη του ρέματος καθώς και τσιμεντόστρωση (αχιβάδα) στην στροφή που περνάει μέσα από το ρέμα, ένα τμήμα του τοιχίου αντιστήριξης σε αυτό το σημείο κατασκευάζεται με πέτρα.


Να τονίσουμε ότι ο περιφερειακός αυτός δρόμος είναι  ένα πολύ σημαντικό έργο για τα Βελανίδια, καθώς θα αποσυμφορήσει τον εσωτερικό δρόμο του οικισμού που κατά τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες ταλαιπωρεί τους οδηγούς αλλά και τους πεζούς.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο