Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

   Ο σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή ενημερώθηκε ότι βρέθηκε νεκρό θηλαστικό στην κεντρική παραλία των Βελανιδίων, μέλη του συλλόγου έσπευσαν αμέσως στο σημείο και αντίκρισαν  μια νεκρή φώκια monachus monachus,  ακολούθησαν την  γνωστή για αυτούς διαδικασία αφού δυστυχώς είναι η τρίτη νεκρη φώκια στην περιοχή των Βατίκων

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλογου:
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ
Αυτή τη φορά με μια νεκρή φώκια monachus monachus που εκβράστηκε σήμερα στον Γιαλό των Βελανιδίων.
Ο Σύλλογος μας ήταν και εκεί για την καταγραφή.
Σε επικοινωνία και συνεννόηση με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Mom και τον ΑΡΙΩΝ, φορείς με τους οποίους συνεργάζεται ο Σύλλογος, ελήφθησαν από το Σύλλογο φωτογραφικό υλικό, μορφομετρικά στοιχεία του ζώου, καθώς και δείγματα βιολογικού υλικού που θα αποσταλούν στους πιο πάνω φορείς για εργαστηριακές αναλύσεις και επιστημονική έρευνα.
Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Νεάπολης με το οποίο υπάρχει υποδειγματική συνεργασία και το οποίο στηρίζει τις δράσεις του Συλλόγου για την καταγραφή και προστασία της θαλάσσιας χελώνας και άλλων θαλασσίων ειδών.

Πηγή - Φωτογραφίες:www.facebook.com/Σύλλογος-Τουλίπα-Γουλιμή
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο