28 Μαΐου 2018

   Στα Βελανίδια, κρεμασμένο σε μια σπηλιά πάνω από το χωριό βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, σαν αετοφωλιά σου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει πρόσβαση παρά μόνο από τα πουλιά και τα αγριοκάτσικα που αριστοτεχνικά στηρίζονται σε ένα μικρό κομμάτι γης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το εκκλησάκι αυτό είναι εύκολα προσβάσιμο από το αρχαίο μονοπάτι που σήμερα έχει δεχτεί τις κατάλληλες επεμβάσεις ώστε να προσφέρει ασφάλεια στον περιπατητή. 
 Ξεκινώντας από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο πάνω χωριό, συναντάμε στο δεξί μας χέρι το μονοπάτι, η θέα ήδη σε ανταμείβει και ας μην έχεις φτάσει στο ανώτερο σημείο

Ανηφορίζοντας φτάνεις σε ένα σημείο όπου η πρόσβαση προς τον ναό γίνεται μέσα από μια πύλη που περιβάλλεται από τα ερείπια τμήματος τείχους μεσαιωνικών χρόνων, που χρησίμευε για προστασία των κατοίκων από επιδρομές, μια προσεκτικότερη ματιά θα μας αποκαλύψει κρυφά σημεία που χρησίμευαν ως θέσεις μάχης -  σκοπιές, τα χρόνια εκείνα οι επιδρομές από τους πειρατές ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο αφού η περιοχή του Κάβο Μαλέα ήταν άντρο φοβερών πειρατών.
Στο τέλος του μονοπατιού αντικρίζουμε τον ναό του Αγίου Γιάννη, κολλημένο στον βράχο με την ειδικά διαμορφωμένη σκεπή του που σκοπό είχε να μαζεύει νερό στην υδατοδεξαμενή που είναι κολλημένη πάνω στον ναό.

  Κάτω από το επίπεδο του ναού και συγκεκριμένα κάτω από τον προαύλιο χώρο βρίσκεται μικρό δωμάτιο – κελί που στο βάθος διακρίνεται πιθανόν είσοδος σπηλαίου που σήμερα έχει κλείσει και ενδεχομένως να οδηγούσε σε αίθουσα σπηλαίου όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο οι κάτοικοι, να μην παραλείψουμε επίσης ότι το σημείο αυτό βρίσκεται κάτω και σε μικρή απόσταση από την περίφημη Μαυροσπηλιά.























Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο