Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018


  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου η γιορτή της Βετούλας στα Βελανίδια, την γιορτή διοργανώνει για έβδομη χρονιά η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων και βρίσκει ανταπόκριση τόσο από τους Βελανιδιώτες όσο και από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, την μουσική επιμέλεια της βραδιάς ανέλαβε ο Βελανιδιώτης μουσικός και βιρτουόζος στο βιολί Νίκος Σταθάκης με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών και την Μαρία Αλεξοπούλου στο τραγούδι.

 Μια βραδιά με καλό φαγητό, μουσική, χορό, δώρα αλλά και εκπλήξεις, μια από αυτές τις εκπλήξεις η παρουσία της γνωστής Βελανιδιώτισσας ερμηνεύτριας Αναστασίας Μουτσάτσου η οποία αν και δεν ήταν προγραμματισμένο πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε κάποιες από τις επιτυχίες της και όχι μόνο, επίσης το μικρόφωνο πήραν ο κύριος Χρήστος Πετράκης καθώς και ο πατήρ Ιωάννης  Κατσουλώτος (γαμπρός στα Βελανίδια) και ξεσήκωσαν τον κόσμο.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο