18 Αυγούστου 2019

Ένα άρθρο από την εξαιρετική δημοσιογράφο , Καλλιόπη Λιβανού.

...φάρος έστιν, όπως θα έλεγε ο Παυσανίας. Ο Φάρος δεν υπήρχε τον 2ο αι. μ.Χ., στα χρόνια του Παυσανία, όμως σίγουρα στην άκρη του φοβερού ακρωτηρίου, θα υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων μια "βάρδια", κάτι, που θα βοηθούσε τους ναυτικούς να μην τσακίζονται στα βράχια του.

...Το έλεγαν, άλλωστε: "Μαλέαν κάμψας, επιλαθού των οίκαδε": "όταν περάσεις τον Καβομαλιά, ξέχνα την οικογένειά σου σου...".

...Έτσι την πάτησε κι ο Οδυσσέας. Όταν πήγε να περάσει τον Μαλέα επιστρέφοντας από την Τροία στην Ιθάκη, η δύναμη του βοριά και του ρεύματος τον έσπρωξαν εκτός πορείας και τον έστειλε κατευθείαν στα Κύθηρα.

...Όμως, το 1883, στην άκρη του Καβομαλιά, ανεγέρθηκε σε ύψος 40 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ένας σπουδαίος πέτρινος Φάρος, με ύψος πύργου 15 μέτρων και απόσταση φωτοβολίας αρχικά 40 μιλίων. Σήμερα το φως του φάρου φωτοβολεί σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων εις μνήμη των 17 ναυτικών που χάθηκαν την 6 Ιανουαρίου του 1993 στο ναυάγιο του πλοίου Κότι1 ανοιχτά του Κάβομαλιά.

...Είναι ένας από τους σημαντικότερους φάρους του ελληνικού φαρικού δικτύου. Τελευταίος του φαροφύλακας, ο Βαγγέλης ο Κυνηγαλάκης, με καταγωγή από τα Αντικύθηρα (https://www.lifo.gr).

Ο Φάρος του Καβομαλιά αναστηλώθηκε το 2010 από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μετά από πρωτοβουλία και τις άοκνες προσπάθειες του Παναγιώτη Τριπόντικα Panagiotis Tripontikas και του Συνδέσμου Βελανιδιωτών "Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ". Στον Φάρο υπάρχουν σήμερα τιμητικά δύο βάρδιες ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού και είναι επισκέψιμος, μετά από πορεία περίπου 2 ωρών από το χωριό Βελανίδια, από την πλευρά του Μυρτώου.

...Όνειρο των ανθρώπων και των συλλόγων της περιοχής, μεταξύ τους και του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και του Συνδέσμου Αγιονικολαϊτών "Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ", ο Φάρος να γίνει προσβάσιμος και από την πλευρά του Λακωνικού Κόλπου, μέσω ενός μονοπατιού που θα ενώνει την Αγία Ειρήνη και τις σκήτες του Καβομαλιά με το Μνημείο.
                                                                             
Καλλιόπη Λιβανού 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο