13 Δεκεμβρίου 2020

 

  Η αναγκαιότητα για τη τσιμεντόστρωση του δρόμου Βελανιδίων Αγίου Μύρου έχει επανέλθει με έγγραφα αιτήματα φορέων και Αρχών προς τη Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μονεμβασίας.

  Όπως είναι γνωστό  το θέμα έχει αναδειχθεί από τη περίοδο του 2005 όπου με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας κ. Μανώλη Αντωνάκου η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης αλλά και ο Δήμος Βοιών  είχαν απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό. Σιγά σιγά κάποια τμήματα του δρόμου από τα Πλυσταριά μέχρι το Ψιλό κλαδί  έχουν τσιμεντοστρωθεί,  ωστόσο παραμένουν ακόμα 2,5 χλμ χωματόδρομος.

 Ο κ. Μανώλης Αντωνακος  έχει από το καλοκαίρι επικοινωνήσει  με τον  νέο Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη  επαναφέροντας το αίτημα για το δρόμο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο , αίτημα το οποίο είχε διατυπώσει και τα προηγούμενα χρόνια στη Περιφέρεια.

Στη κατεύθυνση αυτή  επιστολή απέστειλε το Σωματείο  «Άγιος  Θωμάς εν Μαλεώ»  ζητώντας από τη Περιφέρεια και το Δήμο την ασφαλτόστρωση σημειώνοντας τα εξής:

  Παράλληλα από ότι έχουμε πληροφορηθεί σχετικό έγγραφο έχει στείλει στη Περιφέρεια Πελοποννήσου και  η Υπηρεσία Φάρων  του Πολεμικού Ναυτικού τονίζοντας ότι η βελτίωση του δρόμου διευκολύνει εκτός από τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και  το προσωπικό, αλλά και τους επισκέπτες του Φάρου στο Κάβο Μαλέα.

  Η Τοπική Κοινότητα Βελανιδίων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα τσιμεντόστρωσης του δρόμου ζήτησε από το Δήμο το ποσό των 30.000 ευρώ που αναλογεί στο  χωριό για αγροτική οδοποιία από το πρόγραμμα Τρίτση να διατεθεί για το έργο αυτό, ο συνολικός προϋπολογισμός βέβαια υπολογίζεται στις 350.000 ευρώ.

  Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Βελανιδίων κ. Πατσάκη Παναγιώτη μας ενημέρωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα προτίθεται  να αποστείλει και ο ίδιος επιστολή προς τον Δήμο και την Περιφέρεια τονίζοντας τους, την αναγκαιότητα του έργου.

  Τη προσπάθεια αυτή στηρίζει και ο βουλευτής Λακωνίας κ.  Νεοκλής Κρητικός.

  Ελπίζουμε το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί από τη Περιφέρεια με τη στήριξη του Δήμου Μονεμβασίας  αφού η τσιμεντόστρωση του εξυπηρετεί τους ελαιοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, τους επισκέπτες του Φάρου ,καθώς επίσης  και όσων μεταβαίνουν  στις Εκκλησίες Αγίου Μύρου αλλά και του Αγίου Θωμά, όπου κάθε χρόνο στην εορτή του μεταβαίνουν πλήθος πιστοί να προσκυνήσουν το τμήμα από τα Άγια Λείψανα του και να πιουν  από το αγίασμα που αναβλύζει μέσα από τον βράχο ,(θαύμα του Αγίου) να τονίσουμε επίσης ότι στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το υπό ανέγερση μοναστήρι του Οσίου Θωμά εν Μαλεώ.



Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο