24 Αυγούστου 2022

 

 Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε κολώνα Μέσης τάσης στα Βελανίδια, λίγο πριν τις 04:00 εντοπίστηκε απο κατοίκους της περιοχής πυρκαγιά σε κολώνα και αμέσως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία η οποία έστειλε άμεσα ένα μεγάλο πυροσβεστικό όχημα με δύο άνδρες.

  Εθελοντές από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο σημείο, καθοδήγησαν το πυροσβεστικό και βοήθησαν τους άντρες της πυροσβεστικής στην κατάσβεση με τις οδηγίες του υπεύθυνου όπως πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

  Θα πρέπει να τονίσουμε την δυσκολία που επικρατεί πλέον στον ΔΕΔΔΗΕ να βρεις υπάλληλο να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος ώστε να επιχειρήσει η πυροσβεστική, είναι ανεπίτρεπτο ενώ έχει εκδοθεί οδηγία για καιρικά φαινόμενα να μην υπάρχει κλιμάκιο σε ετοιμότητα και να πρέπει να περιμένεις έως τις 07:00 για να αναλάβει η βάρδια (ευτυχώς υπάρχουν και φιλότιμοι υπάλληλοι).

  Ο επόμενος μεγάλος γολγοθάς ήταν πως θα φτάσει το όχημα στο σημείο που πρέπει να επιχειρήσει, είναι γνωστό ότι λόγω της εποχής και την ύπαρξη πολλών οχημάτων στο χωριό το να περάσει στις 04:00 το πρωί μεγάλο όχημα μέσα από τον κεντρικό δρόμο του χωριού είναι αδύνατο, οπότε επιλέξαμε την λύση του περιφερειακού δρόμου, εκεί όμως αντιμετωπίσαμε παρόμοια προβλήματα, πρέπει άμεσα ο Δήμος να προβεί σε ενέργειες ώστε ο δρόμος να είναι εύκολα προσβάσιμος από μεγάλα οχήματα γιατί αυτό το τεστ μας έδειξε ξεκάθαρα ότι αν σήμερα δεν έβρεχε και η φωτιά είχε επεκταθεί, η πυροσβεστική δεν θα μπορούσε να φτάσει έγκαιρα.

  Έκκληση και προς τους συγχωριανούς μου, το να παρκάρεις το όχημα σου σωστά ώστε να επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης είναι υποχρέωση μας.


  Αναμένουμε τις επόμενες ώρες κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ να προβεί στην αποκατάσταση της βλάβης και την επανασύνδεση του ρεύματος.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο