24 Αυγούστου 2022

 

  Από Θαύμα σώθηκαν τα Βελανίδια!!! 

  Νέα πυρκαγιά σε κολόνα της ΔΕΗ. 
Με δυσκολία πέρασε το πυροσβεστικό όχημα. 

ΔΕΔΔΗΕ - Δήμος Μονεμβασίας Περιφέρεια Πελοποννήσου  να αναλάβουν τις ευθύνες τους!!! 

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους των Βελανιδίων αφού για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα,  σήμερα τα ξημερώματα πήρε φωτιά κολόνα της ΔΕΗ,  με άμεσο κίνδυνο  για ολόκληρο το χωριό. Η βροχή έσωσε τη κατάσταση. Ευτυχώς ενήργησαν άμεσα ο Πρόεδρος του χωριού Panagiotis Patsakis  ο Χρυσοβαλαντης Καρατζης ο Pan Vavalos ο Παναγιώτης Σκαμνίδης και κινητοποίησαν τη πυροσβεστική 
Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε αν και με  μεγάλη δυσκολία έφτασε στο σημείο λόγω της κακής κατάστασης του περιφεριακού δρόμου Βελανιδίων. 

Τα ερωτήματα  είναι  αμείλικτα:

- Γιατί  ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ολοκληρώσει την αντικατάσταση των καλωδίων  μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2015;
- Γιατί δεν συντηρεί το υπάρχον δίκτυο και με τα πρώτα πρωτοβρόχια παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα? 
- Ως πότε θα περιμένουμε το Δήμο Μονεμβασίας να ασφαλτοστρώσει το περιφερειακό δρόμο για να μπορούν να περνούν τα μεγάλα οχήματα , όπως τώρα ,που έπρεπε να περάσει το πυροσβεστικό όχημα; 
 Η Δημοτική Αρχή  το είχε υποσχεθεί από το 2010 και φτάνουμε  στο τέλος του 2022 και μείνανε στα λόγια !!! 

- Το σημείο της φωτιάς ήταν κοντά στο  ρέμα . Αν πεταγόταν  η φωτιά στο ρέμα οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές . 
- Γιατί η Περιφέρεια που είναι η αρμόδια δεν καθαρίζει τα ρέματα των Βελανιδίων παρά τα έγγραφα της Κοινότητας ; 
- Τι κάνει ο Δήμος Μονεμβασίας γι'αυτό ενώ γνωρίζει πολύ καλά το θέμα; 

Κύριοι αρμόδιοι επιτέλους σοβαρευτείτε άπαντες!!! 
 
Η ανεπάρκεια  και η αδιαφορία εγκυμονούν  κινδύνους και απειλούν  ανθρώπινες  ζωές!!!

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο