Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια


 
 Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφές παραλίες, την κεντρική παραλία του χωριού πλάι στο αλιευτικό καταφύγιο, την παραλία του Καλεβόλου, του Αγίου Παύλου, του Αγίου Γεωργίου κ.α.
   Καθώς και να κάνετε κάθε είδους θαλάσσια σπορ αλλά και υποβρύχιο ψάρεμα ή απλώς υποβρύχια εξερεύνηση του πλούσιου βυθού.


   Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα. Ο Άγιος Ιωάννης σκαρφαλωμένος στο βουνό πάνω από το χωριό, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Άγιος Μύρων, ο Άγιος Θωμάς ο εν Μαλεώ με το θαυματουργό αγίασμα που αναβλύζει από την πηγή που είναι ένα από τα θαύματα του Αγίου στα μέρη στα οποία ασκήτεψε και πολλά άλλα.
   Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με την πολιτική της Γερμανικής στρατιωτικής ηγεσίας για την οχύρωση των παραλίων των περιοχών των Βαλκανίων και του Αιγαίου


   Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο, την τουλίπα Γουλιμή αλλά και όλο το μαγικό τοπίο.  Τους 2 πέτρινους ανεμόμυλους, η ιστορία των Μύλων μας, είναι παλιά. Λένε ότι κτίστηκαν προγενέστερα του 1830 και κατά προφορικές μαρτυρίες κατοίκων των βελανιδίων περί το 1500μ.Χ. Κατατάσσονται στην κατηγορία του μεσογειακού πέτρινου ανεμόμυλου και το κυλινδρικό χτίσμα τους φαρδαίνει προς τα κάτω για να στερεωθεί στη γη καλύτερα.
  Η πόρτα πάντα φτιαχνόταν στην πιο υπήνεμη συνήθως πλευρά και στα ψηλότερα πατώματα τα παραθυράκια είναι αντικριστά, για να βλέπει ο μυλωνάς τον καιρό γύρω-γύρω.


  Πολλά χιλιόμετρα χωμάτινων δρόμων και μονοπατιών σας περιμένουν να τους περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο καθώς επίσης και βόλτες με το ATV ή και το τζιπ σας.


Η Λαογραφική έκθεση Βελανιδίων, μια εξαιρετική ευκαιρία να ταξιδέψετε στον χρόνο και να γνωρίσετε την ζωή αυτού του χωριού μέσα από τα πολύτιμα εκθέματα.  


Που μπορείτε να γευματίσετε και να πιείτε τον καφέ σας.
Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε το καφενείο 'Ο ΒΡΑΧΟΣ' όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τον καφέ σας, το ούζο και το μεζεδάκι απολαμβάνοντας την θέα.

Στο κέντρο του χωριού επίσης θα βρείτε το Καφέ - Ουζερί "Το Φανάρι".
Ένας μοναδικός χώρος με υπέροχη αισθητική και θέα, εδώ θα απολαύσετε το καφεδάκι σας ή τα εξαιρετικά μεζεδάκια του Χρήστου.

Τηλέφωνο: 693 667 2057


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο