03 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΔΗΜ. ΚΑΡΑΝΤΖΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΜΕΛΗΘΕΙ .

   Είναι πράγματι αξιέπαινη η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει μια αξιότιμη ομάδα γυναικών του χωριού μας προσφέροντας υψηλού επιπέδου κοινωφελές έργον στο χωριό!!! Στο πανέμορφο χωριό μας , στα Βελανίδια Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας, ανέκαθεν κυριαρχεί εμπράκτως η θέληση για δημιουργίαν  θεάρεστων κοινωφελών έργων. Στα πλαίσια  αυτά λοιπόν η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων συντηρεί το μεγαλοπρεπές κτίριον  του δημοτικού σχολείου του χωριού μας. Έχει δημιουργήσει στην μια από τις δυο πολύ μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας  έκθεση διαφόρων παλαιών αναμνηστικών ειδών μεταξύ των οποίων υπάρχει η εντυπωσιακή παρουσία του αργαλειού
 ο οποίος έχει στηθεί  εκεί όπως τότε στα παλιά καλά και αξέχαστα εκείνα ευλογημένα χρόνια  που λειτουργούσε μεγαλόπρεπα  στα κατώγια των σπιτιών, η προσφορά του οποίου ως γνωστόν ήταν υπερπολύτιμη στη οικιακή οικονομία!!! Είναι  αυτονόητον ότι μπαίνοντας στον ιερόν χώρον  του Δημοτικού  Σχολείου κυριευόμεθα από ισχυρότατο αίσθημα σεβασμού και απέραντη συγκίνηση αναπολώντας τα γεμάτα από αγνότητα και ζωντάνια μαθητικά μας χρόνια, γι'αυτό αξίζει πράγματι  να συγχαρούμε  την ευλογημένη αυτήν πρωτοβουλία  η οποία εκτός των άλλων σπουδαίων ενεργειών που απορρέουν από αυτήν, αφορά και την καθώς πρέπει σπουδαιότερη ενέργειαν, δια την καλλήν και ασφαλή συντήρηση του Σχολείου.

  Το Σχολείον μας δυστυχώς έχει παύσει  πριν από χρόνια να λειτουργεί διότι δεν υπάρχουν παιδιά στο χωριό, γεγονός που ως γνωστόν συμβαίνει τουλάχιστον στα πολύ περισσότερα χωριά της Πατρίδος μας. Ταυτόχρονα η Κίνηση Γυναικών των Βελανιδίων οργανώνει κατά διαστήματα ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στο προαύλιον του Σχολείου με υπέροχων την κάθε φορά πρόγραμμα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι προσιτή και τα έσοδα χρησιμοποιούνται δια αναγκαίους κοινωφελείς σκοπούς στο χωριό μας όπως για παράδειγμα η τέλεια εργασία της τσιμεντόστρωσης ολόκληρης της επιφανείας του προαυλίου του Σχολείου, που έχει ήδη ολοκληρωθεί.
 
   Την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 στις εννέα το βράδυ , στα πλαίσια του προγράμματος της πρωτοβουλίας της ΚίνησηςΓυναικών Βελανιδίων  πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στο άριστα επαναλαμβάνω τσιμεντοστρωμένο προαύλιο του Σχολείου , γεγονός το οποίον στέφτηκε με θαυμάσια επιτυχίαν. Το μουσικόν  πρόγραμμα ήταν βεβαίως το πλέον κατάλληλον, δημιουργώντας πολλήν συγκίνηση  κα αγνή παραδοσιακήν διασκεδαστικήν έξαρσην !!!  Ιδιαίτερη ευχάριστη έκπληξη προξένησε η παρουσία δυο  νεαρών Βελανιδιωτών Ναυτικών οι οποίοι εξασκούν και αυτοί επάξια το ναυτικόν επάγγελμα  συμβάλλοντας στην διατήρηση της περίφημης  ναυτικής παράδοσης του χωριού μας , οι οποίοι έλαβαν μέρος για λίγο στο μουσικό πρόγραμμα. Ο ένας ο κ. Χρήστος Αναστ. Καραντζής  παίζοντας μπουζούκι τραγουδώντας κιόλας  θαυμάσια και ο άλλος ο κ. Νικόλαος Χρησ.  Γλαντζής  που έπαιξε κιθάρα, πρόσφεραν συνεργασίαν ως πολύ καλοί ερασιτέχνες μουσικοί  στον ταλαντούχον νεαρόν Βελανιδιώτη μουσικόν στο βιολί κ. Νικόλαο Ιωαν. Σταθάκη .
 
  Τόσο ο κ. Νίκος Ιωαν. Σταθάκης όσον και όλοι οι άλλοι πολύ καλοί μουσικοί  της ορχήστρας  και οι πολύ καλές τραγουδίστριες όπως ανακοινώθηκε εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Επίσης πολύ ευχάριστη έκπληξη προξένησε και ο αντιδήμαρχος του Δήμου μας κ. Χρήστος Πετράκης από τον Άγιο Νικόλα Βοιών ο οποίος έδωσε και αυτός μιαν πολλήν ευχάριστη νότα στη γιορτή τραγουδώντας με πολύ κέφι και ζωντάνια Ελληνικά Παραδοσιακά τραγούδια .
  Τελειώνοντας εύχομαι ολόψυχα να είμαστε όλοι πάντα καλά , ενωμένοι και χαρούμενοι.

                                                                                             Κυριάκος Δημ. Καραντζής

                                                                                                   Βελανίδια Βοιών
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο