17 Ιανουαρίου 2023

 

  Από προφορικές μαρτυρίες κατοίκων των Βελανιδίων γνωρίζουμε ότι πριν από μερικές δεκαετίες οι Βελανιδιώτισες μητέρες συνέλεγαν διάφορα δηλητήρια (από σκορπιούς, σφίγγες κ.α) και τα έδιναν με κάποια επεξεργασία στα παιδιά τους ώστε να αποκτήσουν ανοσία.

  Ταυτόχρονα είχαν και κάποια αντίδοτα για δηλητηριάσεις ή αλλεργίες, ένα από αυτά που σε μικρότερη ηλικία θεωρούσα ως μύθο, είναι το λιόκουρνο.

  Σύμφωνα με μαρτυρίες το λιόκουρνο ήταν το κέρατο ενός φιδιού το οποίο απέρριπτε το ίδιο το φίδι αν του έριχνες ένα λευκό πανί στο κεφάλι ( σε άλλες περιοχές υπάρχουν μαρτυρίες και για χρήση κόκκινου πανιού).

  Οι κάτοχοι του λιόκουρνου σε περίπτωση δηλητηρίασης έβαζαν το κέρατο σε ένα ποτήρι με νερό και κατόπιν το έδιναν στον ασθενή να το πιει. 

  Η σπανιότητα αυτού του φιδιού και κατ’ επέκταση του λιόκουρνου καθιστούσε τον κάτοχο του αρκετά σημαντικό στην κοινότητα.    Υπάρχουν αρκετές αναφορές στο διαδίκτυο για το λιόκουρνο που αφορούν όλη την χώρα αλλά κυρίως την Δυτική Κρήτη, μία από αυτές
(https://www.ribandsea.com/articles/947-2013-03-05-13-07-53.html) αναφέρει πολλές πληροφορίες και αξίζει να διαβάσετε.

Η φωτογραφία του φιδιού είναι δανεισμένη από την πιο πάνω ιστοσελίδα.

Related Posts:

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.

Είδατε περισσότερο